2024

Lees de columns uit 2024.

 • Ga eens wat vaker naar de film, samen of alleen

  19 juni 2024

  Soms moet je iets voor de eerste keer doen. Zo ben ik laatst alléén naar de film gegaan in ons eigen Landvast. De bioscopenzalen waren verbouwd en een collega-wethouder tipte me de documentaire Four daughters, die alleen nog op dinsdagavond draaide. Er was geen vergadering, het was lang licht, dus ik kon wel gaan. Ik was nieuwsgierig naar de zalen en de film, maar ik bedacht het laat en daarom ging ik alleen. En dat is goed bevallen. Kijken doe je immers vooral zelf.

 • De Avond4daagse: Een viering van beweging en samenkomen

  12 juni 2024

  Het is weer de tijd van het jaar. De traditionele Avond4daagse, georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Wandelbond, trekt van 17 tot en met 20 juni door de straten van Alblasserdam. Dit jaarlijkse evenement, met honderden edities verspreid over het hele land, brengt mensen in beweging – letterlijk en figuurlijk.

 • Laat uw stem horen

  04 juni 2024

  Op 6 juni kunt u stemmen voor de Nederlandse leden van het Europees parlement. In totaal zijn er 31 zetels te verdelen van de 720 zetels. Met 20 Nederlandse partijen die aan deze verkiezingen meedoen, is er keuze genoeg.

 • Alert, luisterend, signalerend, adviserend... en altijd onafhankelijk!

  15 mei 2024

  Zes gemotiveerde en betrokken inwoners, die als vrijwilliger vanuit hun eigen kennis en ervaring adviseren. Dat zijn de zes leden van de Alblasserdamse Adviesraad Sociaal Domein. Alle leden hebben kennis of ervaring op het gebied van de Wet maatschappelijke ondersteuning, Jeugdwet of Participatiewet. Dit kan vanuit persoonlijke ervaring of vanuit de professie die zij uitoefenen of in het verleden hebben uitgeoefend.

 • Regionale innovatietafels

  08 mei 2024

  Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder! Dit geldt zeker voor ondernemers in de Drechtsteden. Op initiatief van de Federatie ondernemersverenigingen Drechtsteden zijn er verschillende innovatietafels gestart. Hier zoeken ondernemers samen naar oplossingen voor maatschappelijke problemen. In deze column vertel ik graag iets meer over het mooie werk van ondernemers aan twee van deze innovatietafels.

 • Samen herdenken

  30 april 2024

  Deze periode in het jaar staat altijd in het teken van herdenken. Ik vind het belangrijk dat we dit met elkaar blijven doen. In Nederland leven we al 80 jaar in vrede. Steeds minder mensen hebben de oorlog zelf meegemaakt. Het leven in vrijheid lijkt soms vanzelfsprekend, maar dat is het niet.

 • Voor iedereen toegankelijk

  24 april 2024

  Twee maanden geleden hadden wethouder De Deugd en ik een eerste ontmoeting in het kader van de toegankelijkheid in Alblasserdam. Onder de titel ‘Klankbordgroep gehandicapten’ spraken we een aantal mensen met een fysieke en/of visuele beperking. Het ging over hoe zij ons dorp ervaren en waar ze zoal tegenaan lopen.

 • In Alblasserdam is altijd iets te doen

  18 april 2024

  Met het startschot van Kids & Cars, een autorit met mooie auto’s voor zieke kinderen vanaf Landvast, is het evenementenseizoen van 2024 op zaterdag 6 april geopend. Het is prachtig om te zien hoeveel initiatieven er zijn in ons dorp. Zo was er op zaterdag 13 april de jaarlijkse Schutse Markt op het Raadhuisplein en tegelijkertijd was er bij Landvast een sportieve challenge voor Kika, vanwege het eerste lustrum van Fit Everywhere. En op 27 april a.s. vieren we natuurlijk op meerdere plekken Koningsdag in Alblasserdam.

 • Beweeg en sport voor het goede doel

  16 april 2024

  In de aanloop naar de zomer wil ik graag het belang van sporten onderstrepen. Nu de dagen langer worden en de zon vaker schijnt, is dit het perfecte moment om actief te worden en van de buitenlucht te genieten. En niet te vergeten: te werken aan je gezondheid.

 • Samenwerken aan een veilig dorp

  27 maart 2024

  Alblasserdam is een mooi dorp om in te wonen en te werken. Het is nog steeds een relatief veilige gemeente. Maar ook in Alblasserdam staan veiligheid en het gevoel van veiligheid onder druk. De afgelopen jaren is ons dorp getroffen door een aantal zeer zware en verdrietige incidenten. Hoewel veiligheid een basisbehoefte is die voor iedereen belangrijk is, bleek veiligheid niet vanzelfsprekend.

 • Het financieel perspectief

  20 maart 2024

  Ieder half jaar praat ik u in deze column bij over het financiële perspectief voor Alblasserdam. De laatste keer deed ik dat in oktober vorig jaar. In die column sprak ik over de begroting en het uitvoeringsprogramma 2024, de onzekerheden op langere termijn en de prijsstijgingen waar we allemaal mee te maken hebben. Ook sprak ik over de wens om het voorzieningenniveau van ons dorp voor 2024 op peil te houden en over het uitsmeren van de ambities van het college over een langere termijn.

 • Buurtkracht

  13 maart 2024

  Alblasserdam is een prachtig dorp. Het krijgt vorm en glans door de inwoners. Dankzij de schaal van het dorp zijn er korte lijnen en kennen veel mensen elkaar. Dat is belangrijk voor een samenleving. Honderden vrijwilligers zijn dagelijks bezig om het samenleven een beetje mooier te maken. Ik noem een paar voorbeelden waar ik zelf mee te maken heb.

 • Positieve discriminatie

  06 maart 2024

  Op 21 maart is het anti-discriminatiedag. Het is goed om stil te staan bij allerlei vormen van discriminatie, die vaak negatief zijn. Als je anders (minder) behandeld wordt vanwege je huidskleur, geloof, geslacht, handicap of geaardheid is dat niet fijn en moet dat ook gemeld worden. Soms moet de aandacht juist op een bepaalde groep gericht worden. Dat is dan positieve discriminatie: een bewust onderscheid maken om verschillen aan het licht te brengen.

 • De toekomst van Alblasserdam

  28 februari 2024

  Op dit moment werken we op de Rederij druk aan de toekomst van Alblasserdam en binnenkort neemt ook de gemeenteraad daarover belangrijke besluiten. Nu denkt u misschien: ‘Er wordt toch al gewerkt aan de toekomst van Alblasserdam?’ Dat klopt! Op dit moment werken we in ons dorp aan zo’n 10 woningbouwprojecten waarbij ongeveer 700 woningen worden gerealiseerd. Die nieuwbouw varieert van gezinswoningen en luxe appartementen tot starterswoningen en sociale huurwoningen.

 • Het evenementenseizoen gaat weer beginnen

  14 februari 2024

  Binnenkort start het evenementenseizoen. We hebben in Alblasserdam veel verschillende evenementen. Het is mooi om te zien dat er de komende maanden weer veel te doen is in ons dorp. Er is veel keus en er wordt voor iedereen wel iets georganiseerd. Het afgelopen jaar heb ik al diverse evenementen mogen bezoeken. Ik heb genoten van de sfeer, de gezelligheid, de inzet vanuit vrijwilligers en ondernemers en van de diversiteit aan activiteiten.

 • Nieuwe kansen

  31 januari 2024

  Er ligt weer een nieuw jaar voor ons. Wat gaat het brengen? Bij mij staan in elk geval het afvalbeleid en de buurtaanpak hoog op de agenda. Maar eerst wil ik nog even terugblikken en onze strooiploegen in het zonnetje zetten. Zij zijn afgelopen week 11 keer bij nacht en ontij erop uitgetrokken om de hoofdroutes in ons dorp sneeuw- en ijsvrij te houden. Dat verdient een pluim!

 • Opening van het werkcafé in de Rederij

  23 januari 2024

  Afgelopen donderdag 18 januari werd de start van ASVZ in het werkcafé in de Rederij feestelijk ingeluid. Een mooie stap om van de Rederij nog meer een plek voor leren, werken en ontmoeten te maken.

 • Woonwensen in beeld

  17 januari 2024

  Graag maak ik van deze gelegenheid gebruik om u op de hoogte te brengen van de resultaten van onze recente bevraging over de nieuwe woonzorgvisie 2024-2029. Als gewaardeerde bewoners van ons schitterende dorp heeft u actief bijgedragen aan de totstandkoming van deze visie door uw gedachten, voorkeuren en zorgen met ons te delen.

 • Een nieuw jaar

  10 januari 2024

  In deze eerste column van het jaar 2024 wens ik alle lezers een goed nieuw jaar toe! Een jaar vol samenwerking, verbinding en ontmoeting. Dat is altijd in relatie met een ander. Ik geloof dat we elkaar gegeven zijn om het leven betekenisvol en mooier te maken. Als mensen hebben we andere mensen nodig en ik wens alle lezers liefdevolle anderen toe. Ik geef een paar voorbeelden.