Opening van het werkcafé in de Rederij

Afgelopen donderdag 18 januari werd de start van ASVZ in het werkcafé in de Rederij feestelijk ingeluid. Een mooie stap om van de Rederij nog meer een plek voor leren, werken en ontmoeten te maken.

Een huis van democratie en ontmoeting 

Toen het gemeentehuis de Rederij een aantal jaar geleden werd verbouwd, was het doel om er een ‘huis van democratie en ontmoeting voor de samenleving’ van te maken. Het werkcafé moest daarin een belangrijke rol gaan spelen. Sinds de opening van het werkcafé zien we steeds vaker mensen in het werkcafé werken en scholieren huiswerken. De horeca was hierbij nog niet goed ingevuld. Dankzij de samenwerking met ASVZ als exploitant is er een grote stap in de goede richting gezet. 

Als gemeente vinden we voor de Rederij drie dingen belangrijk: 1) Iedereen doet mee, 2) we blijven in gesprek en 3) de activiteiten zijn voor en van inwoners. 

Iedereen doet mee 

In ons dorp doet iedereen mee en wordt niemand uitgesloten. Dit uitgangspunt staat in het collegeprogramma en is uitdrukkelijk van toepassing op het werkcafé. De mensen van ASVZ zijn medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze krijgen via dit initiatief de mogelijkheid om een actieve rol in de samenleving te vervullen. Die actieve rol geldt voor de medewerkers, maar ook voor de bezoekers. We zijn een dorp met karakter, waarin iedereen zichzelf mag zijn en waar iedere stem gehoord wordt. In de Rederij mag je stem dus gehoord worden. 

We blijven in gesprek

Bij de gemeente hebben de medewerkers met elkaar een afspraak gemaakt: ‘We praten vooral met elkaar en niet te veel over elkaar.’ Ook het werkcafé is een plek waar inwoners het gesprek met elkaar kunnen voeren. Er wordt te vaak op sociale media over elkaar gesproken en (anoniem) ruzie gemaakt. Mijn ervaring is dat een persoonlijk gesprek de lucht tussen mensen klaart en duidelijkheid geeft. Laten we als inwoners het werkcafé echt voor dit gesprek gebruiken en hier met elkaar (af)spreken.  

Activiteiten voor en van inwoners 

Het laatste punt dat we als gemeente belangrijk vinden, gaat over de activiteiten. De activiteiten die we, met ondersteuning van het werkcafé, in de Rederij organiseren, zijn niet alleen voor, maar ook van alle inwoners. Voor alle activiteiten geldt: wat kun je er als inwoner doen? Maar zeker ook geldt: wat neem je mee? Welke ideeën heb je? Actieve deelname van inwoners, dát maakt Alblasserdam. Dat is wat we willen zijn maar waar we ook gezamenlijk aan moeten blijven werken. Samen zijn we Alblasserdam. 

U bent welkom!

Mijn oproep naar alle inwoners is: kom naar de Rederij. Iedereen is welkom, voer hier het goede gesprek met elkaar, doe actief mee en kom met ideeën! Maak daarbij gebruik van al het lekkers verzorgt door de medewerkers van ASVZ! 

Ramon Pardo,
Wethouder

Ramon Pardo