Het verhaal van Alblasserdam

Hoe langer ik in Alblasserdam woon, hoe meer ik te weten kom over de rijke historie van dit damdorp. Vanaf het begin, van een nederzetting bij een dam in de Alblas tot de periode van de grote scheepswerven met alle aanverwante bedrijvigheid en de komst van arbeidsmigranten tot alle uitbreidingsplannen en ontsluitingen: het heeft ons dorp gemaakt tot wat het nu is. En ik vind het cruciaal om dit mee te nemen als we nadenken over de toekomst van onze gemeente.

Historische vereniging

Gelukkig hebben we een Historische Vereniging Alblasserwaard West (HVWA) die het verhaal van Alblasserdam koestert, opschrijft en bewaart. Ik ben blij dat de HVWA dit jaar weer uitpakt op de nationale Open Monumentendag. Op zaterdag 14 september zijn er activiteiten op het Raadhuisplein met onder andere ritjes in de historische voertuigen van Jan van Asperen. Die zijn echt de moeite waard om te komen bekijken. En de verhalen die erbij horen zijn om te smullen. En ’s ochtends is er in de Rederij een lezing over “Van roeiboot  naar veerpont”. 

Kunst

Ook kunstwerken verbeelden de geschiedenis van ons dorp. Rondom de haven staat een beeld van Alblasserdam met enorme kraanbanen, het raadsel der dingen bij de Touwbaan gaat over de touwslagerijen van ons dorp en bij de voormalige sluis is een kunstwerk als herinnering aan het bombardement in mei 1940. Op deze manier kunnen we ons cultureel erfgoed beschermen en toegankelijk maken en de verhalen blijven vertellen.

Evenementen

Bij de komende evenementen in september in en rondom ons centrum zijn deze kunstwerken en monumenten te bewonderen. Allereerst bij de concerten op de Alblas (op 13 en 14 september) en vervolgens tijdens de week van het Havenfestival (van 16-21 september). We sluiten hiermee ons evenementenseizoen af. Want hoe bedrijvig Alblasserdam van oudsher ook was, zo bruisend en actief is het nog steeds. 

Margreet de Deugd,
Wethouder

2024 Margreet de Deugd web