Samen herdenken

Deze periode in het jaar staat altijd in het teken van herdenken. Ik vind het belangrijk dat we dit met elkaar blijven doen. In Nederland leven we al 80 jaar in vrede. Steeds minder mensen hebben de oorlog zelf meegemaakt. Het leven in vrijheid lijkt soms vanzelfsprekend, maar dat is het niet.

Adoptie oorlogsmonument

We doen in Alblasserdam al een aantal jaar mee aan de landelijke actie ´Adopteer een monument´. Ieder jaar wordt het monument aan de Polderstraat door een basisschoolklas uit ons dorp geadopteerd. Dit jaar was het de beurt aan groep 8 van IKC De Twijn. Het is een bijzondere plechtigheid die elk jaar veel indruk maakt op de leerlingen. Ook als burgemeester vind ik het bijzonder.

In de klas werd er naar deze dag toegewerkt. Zo kregen de leerlingen speciale lessen over Alblasserdam tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook werd er in de klas gesproken over de waarde van vrijheid. Wat betekent het nu eigenlijk om in vrede te leven? Als opdracht schreven de leerlingen een gedicht over het onderwerp. Daarbij werden zij geholpen door een échte dichter. 

Op 24 april mocht ik de leerlingen ontvangen in de raadzaal van De Rederij. Hier droegen zij hun zelfgeschreven gedichten voor. Sommige gedichten gingen meer over de oorlog, andere juist over de betekenis van vrijheid. Het is mooi om te zien dat iedereen hier een eigen invulling aan geeft. Na de gedichten wandelden we met elkaar een route langs plekken in ons dorp die op 11 mei 1940 zijn gebombardeerd. Deze wandeling is aangeboden door het Alblasserdamse comité 4 en 5 mei. De wandeling eindigde bij het monument aan de Polderstraat waar we met elkaar een krans en rozen legden.

Ik vind het belangrijk dat we met elkaar herdenken. Ons gedeelde verleden is iets wat ons als dorpsgenoten verbindt. Door de verhalen te blijven vertellen, van generatie op generatie, wordt ook duidelijk dat vrede kwetsbaar is. Het is iets om te koesteren én iets waar we met elkaar aan moeten blijven werken.

Dodenherdenking

Op 4 mei herdenken we met elkaar. We herdenken de mensen die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid. Het is een dag van bezinning, een moment waarop we stilstaan bij de offers die zijn gebracht en de prijs die is betaald voor de vrijheid die we vandaag de dag genieten.

De herdenking in Alblasserdam begint om 19.40 uur op het Raadhuisplein. Met elkaar lopen we naar het monument aan de Polderstraat. Bij het monument worden kransen gelegd. U bent van harte welkom om zich aan te sluiten.

Jan Willem Boersma
Burgemeester

Burgemeester Jan Willem Boersma