Zorg en welzijn

Hieronder vindt u allerlei onderwerpen met betrekking tot zorg en welzijn. Klik op de rode titel voor meer informatie. Heeft u hulp nodig bij uw vragen, dan kunt u terecht bij het Brughuis.

  • Het Brughuis Alblasserdam

    Het Brughuis is er voor alle inwoners van Alblasserdam, van 0 tot 100+ jaar. Het is dé plek waar ouderen, ouders, verzorgers, kinderen en jongeren terecht kunnen met alle vragen over gezondheid, opvoeden, opgroeien en verzorging, ontwikkeling, welzijn, financiën en wonen. De professionele medewerkers denken graag met u, de inwoners van Alblasserdam, mee en zoeken eventueel de juiste deskundige in het netwerk.

  • Hulp bij geldzaken

    Wij willen een dorp zijn waar het goed wonen, werken en opgroeien is voor jong en oud. Geldzorgen en schulden kunnen dit in de weg staan. Voor advies of steun kunt u terecht bij het Brughuis in de Oude Bibliotheek. Ook zijn er veel voorzieningen en initiatieven in ons dorp die u kunnen helpen.

  • Zorg en ondersteuning via de Wmo

    De Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) biedt ondersteuning aan inwoners van 18 jaar en ouder met een psychiatrische aandoening en of chronische ziekte en of met een lichamelijke, verstandelijke of psychosociale beperking.

  • Vervoer met de Wijkhopper

    Vanaf 20 januari 2020 rijdt de Wijkhopper in Alblasserdam. De Wijkhopper is een veilig, comfortabel en elektrisch voertuig voor korte ritten in het dorp.

  • Cliëntondersteuning

    Het is niet altijd makkelijk om uw weg te vinden in de mogelijkheden, wetten en regels op het gebied van zorg en ondersteuning. Loopt u tegen problemen aan?
    Dan kunt u in Alblasserdam terecht bij het Brughuis.

  • Stichting Welzijn Alblasserdam

    De Stichting Welzijn Alblasserdam (SWA) maakt zich er sterk voor dat iedereen kan meedoen in de samenleving en biedt steun aan o.a. mantelzorgers.

  • Sociale Dienst Drechtsteden

    De Sociale Dienst Drechtsteden (SDD) helpt inwoners van de Drechtsteden die financiële problemen hebben, zonder werk zitten of ondersteuning nodig hebben om zelfstandig te kunnen wonen. Ook kan de SDD helpen bij een crisissituatie, bijvoorbeeld een dreigende uithuisplaatsing. Voor zelfstandig ondernemers is er ook een financiële regeling.

  • Overige partnerorganisaties en hulpverlening

    In Alblasserdam en omgeving zijn verschillende hulpverleners bij wie u terecht kunt. Daarnaast werkt de gemeente samen met diverse organisaties op het gebied van zorg en welzijn. Hieronder vindt u een korte beschrijving per organisatie en de link naar hun websites.

  • Adviesraad Sociaal Domein Alblasserdam

    De adviesraad adviseert de gemeente Alblasserdam bij het maken en uitvoeren van beleid op het gebied van zorg en ondersteuning. De adviesraad bestaat uit vrijwilligers en een onafhankelijk voorzitter.

  • Aangifte of melding van discriminatie

    Elke burger telt mee en hoort erbij, ongeacht leeftijd, afkomst, geslacht, seksuele voorkeur, geloofsovertuiging of lichamelijke en geestelijke beperking.

  • Vrijwilligersverzekering

    De gemeente vindt het belangrijk dat haar vrijwilligers goed verzekerd zijn tijdens het verrichten van vrijwilligerswerk. Daarom is er al sinds 2001 vrijwilligersverzekering afgesloten voor Alblasserdamse vrijwilligers.

  • Koninklijke onderscheiding aanvragen

    Inwoners onderscheiden zich soms door hun grote inzet, prestatie, betrokkenheid of uitstraling. Die inwoners en organisaties worden na verloop van tijd soms letterlijk onderscheiden. Zij ontvangen dan een koninklijke onderscheiding.

  • Dyslexiezorg

    Sinds 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor dyslexiezorg.

  • MeeDenkers

    Heeft u vragen over bijvoorbeeld zorg, onderwijs of opvoeding? Heeft u hulp nodig maar weet u niet precies hoe u dit kunt regelen? De MeeDenkers kunnen u helpen.

  • LHBTIQ+

    We vinden het belangrijk dat iedereen zich in Alblasserdam thuis en welkom voelt. Natuurlijk geldt dat ook voor de LHBTIQ+-gemeenschap. Helaas is dat niet altijd vanzelfsprekend. Als gemeente staan we voor je klaar. Heb je vragen? Worstel je met je gevoelens of gedachtes? Of heb je tips of ideeën? We helpen je graag!

  • Inburgeren

    Wie in Nederland komt wonen moet inburgeren. Dit betekent de Nederlandse taal leren en begrijpen hoe Nederlanders wonen, werken en leven. Bij inburgeren hoort ook werk zoeken.

  • WhatsApp buurtpreventie

    Via WhatsApp kunnen wijkbewoners elkaar wijzen op verdachte of alarmerende situaties. In Alblasserdam zijn meerdere WhatsApp-groepen actief.

  • Sporten en bewegen

    Sporten en bewegen zorgen voor een betere conditie, meer spierkracht, een gezonde levensstijl, een goede nachtrust en minder gezondheidsklachten. Daarnaast kan samen sporten ook erg gezellig zijn. We willen dit dan ook mogelijk maken voor iedereen!

  • Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag

    Bij het meldpunt kunnen huurders, woningzoekenden en anderen (al dan niet anoniem) terecht met signalen en meldingen over ongewenst verhuurgedrag. Sommige verhuurders of huisbazen nemen het niet zo nauw met de rechten van de huurder. Zij houden zich niet aan de wetten en regels. Ze onderhouden de woningen slecht en/of vragen veel te hoge huren. Soms zetten ze huurders onder druk. Ook kan er sprake zijn van discriminatie. Daardoor kunnen ongewenste situaties ontstaan waarbij huurders zich niet veilig voelen in hun woning.