Dementiezorg

Het is belangrijk dat mensen met dementie en hun mantelzorgers de zorg en ondersteuning krijgen die nodig is. In Alblasserdam kunt op verschillende plekken terecht.

Dementie tast de hersenen aan waardoor iemands geestelijke gezondheid (meestal) langzaam slechter wordt. Bij veel verschillende soorten dementie begint dat met geheugenverlies of een verandering in gedrag. Maar liefst 1 op de 5 Nederlanders krijgt een vorm van dementie. En één op de drie mensen is mantelzorger of naaste van iemand met dementie. Omdat we steeds ouder worden, zal het aantal mensen met dementie alleen maar groter worden.

Diagnose

Het is nog niet mogelijk om dementie te genezen. Er zijn wel verschillende vormen van zorg, ondersteuning en behandeling mogelijk. De huisarts of een specialist stelt de diagnose vast. Heeft u een vermoeden van dementie bij uzelf of bij uw naaste? Dan kunt u contact opnemen met uw huisarts. Een casemanager dementie kan u en uw familie helpen met het omgaan met de gevolgen hiervan.

Zorg en ondersteuning

In Alblasserdam kunt u met vragen over dementie ook terecht bij de welzijnscoach of mantelzorgconsulent in het Brughuis. U bent welkom voor meer informatie over omgaan met en doorleven na de diagnose. Dit kan gaan om praktische zaken, maar ook voor fysieke of mentale hulp. De welzijnscoach en mantelzorgconsulent houden spreekuren. Kijk voor meer informatie op de website van Het Brughuis

Wat doet een casemanager dementie?

Een casemanager dementie is een speciaal opgeleide verpleegkundige of maatschappelijk werker die mensen met dementie en hun naasten begeleidt. De casemanager helpt u omgaan met de gevolgen van dementie, zoals moeilijk gedrag en praktische problemen. Ook krijgt u informatie over het verloop van de ziekte en wat u kunt verwachten. Daarnaast kan de casemanager helpen bij het regelen van zorg, zoals huishoudelijke hulp, wijkverpleging of dagopvang.

Veel mantelzorgers ervaren de casemanager als een steunpunt. De casemanager beantwoordt vragen over praktische en emotionele zaken. Ook heeft hij of zij korte lijnen met andere hulpverleners zoals de huisarts en thuiszorg. Daardoor kunt u zaken sneller regelen.. U kunt een casemanager dementie via uw huisarts aanvragen. Dit kost niets.

Activiteiten & ontmoeten

Een passende dagbeleving voor mensen met dementie kan bijdragen aan een betere kwaliteit van leven. Het helpt om langer thuis te kunnen blijven wonen. Ook helpt het mantelzorgers om even op adem te komen. In Alblasserdam zijn verschillende activiteiten voor mensen met dementie en hun naasten. 

Het Odensehuis Alblasserdam is een plek waar mensen met (beginnende) dementie of geheugenproblemen, mantelzorgers, familie en vrienden welkom zijn. U kunt er terecht voor informatie, een praatje, koffie of thee, een lunch, of om mee te doen aan een activiteit. Hier is geen indicatie voor nodig. Kijk voor meer informatie op de website van Odensehuis Alblasserdam

Daarnaast zijn er twee locaties voor dagbesteding in Alblasserdam: De Theetuin (Stichting Waardenburgh) en De Wetering (Rivas Zorggroep). Voor dagbesteding is wel een indicatie nodig (WMO of WLZ). Kijk voor meer informatie op de websites van Waardenburgh en Rivas Zorggroep.

Ondersteuning mantelzorgers 

Zorgen voor iemand met dementie kan zwaar zijn. Hoe gaat u om met uw partner of ouder die steeds meer vergeet? Die misschien vaak verdrietig is of boos? Hoe zorgt u ervoor dat u soms een pauze kunt nemen? Of wilt u graag uw verhaal kwijt? Voor mantelzorgers en vrijwilligers is er hulp beschikbaar.

Het Brughuis biedt hulp bij alle zorgvragen. De mantelzorgconsulent van Stichting Welzijn Alblasserdam (SWA) zit in Het Brughuis. Ook organiseert de SWA regelmatig activiteiten voor mantelzorgers. Er zijn ook speciale activiteiten voor jonge mantelzorgers. Kijk voor meer informatie op de website van Stichting Welzijn Alblasserdam.

Meer informatie

Websites

Advies en ondersteuning