Burenoverlast

U kunt last hebben van uw buren als er bijvoorbeeld vaak luide muziek te horen is. Of als er veel rommel in de tuin ligt. Dit kan ongedierte aanlokken of erg stinken. Ook kan het zijn dat uw buurman of buurvrouw zichzelf niet goed verzorgd of in de war is.

Als u hier last van heeft of u maakt zich zorgen dan kunt u contact opnemen met Buurtbemiddeling.

Wat kun je zelf doen?

Neem bij overlast altijd eerst contact op met de veroorzaker. Ga rustig in gesprek en zeg waar u overlast van heeft en vraag of de veroorzaker daar rekening mee wil houden. Komt u er samen niet uit of heeft u hulp nodig bij het gesprek? Neemt u dan contact op met Buurtbemiddeling.

Wat kan de gemeente doen?

Komt u er zelf niet uit met uw buren? En maakt het vaker melden bij de politie geen verschil? Dan kunt u een melding maken bij de gemeente.

Wij doen dan navraag bij de politie om een goed beeld te krijgen van de situatie. Als blijkt dat de overlast lang duurt en ingewikkeld is, kan de gemeente de overlastgever een waarschuwing geven. In het meest erge geval kan de gemeente zelfs een gedragswijziging opleggen. Dit betekent dat de overlastgever een verbod krijgt om iets nog een keer te doen. Dit duurt wel lang. 

Soms lijkt niets te helpen en blijft de overlast doorgaan. U kunt dan (vaak samen met een advocaat) naar de rechter stappen. Het burenrecht valt onder het burgerlijk recht en regelt hoe buren met elkaar om moeten gaan. Het maakt niet uit of u of uw buren huurder of eigenaar zijn van de woning. U vraagt de rechter om de overlastgever sommige gedragingen te verbieden of iets wel te doen. Besef wel dat een civiele procedure bij de rechter heel lang duurt en met veel stappen is.

Meer informatie