Meldpunt Mensenhandel
Mensenhandel komt overal ter wereld voor, ook in Nederland en in Alblasserdam. Bij mensenhandel worden mensen gedwongen om iets te doen wat ze eigenlijk niet willen. De gemeente werkt samen met hulpverleners uit de zorg en de politie aan het voorkomen, signaleren en stoppen van mensenhandel. Vermoedt u dat iemand slachtoffer is van mensenhandel of herkent u zichzelf?
Wat is mensenhandel?
Bij mensenhandel worden mensen gedwongen om iets te doen wat ze eigenlijk niet willen. Seksuele en criminele uitbuiting, zoals onder bedreiging drugs moeten verhandelen, zijn vormen van mensenhandel. In beide gevallen maken criminelen misbruik van andere mensen. Daarbij is vaak sprake van chantage of bedreiging. Ook mensen die -vrijwillig of gedwongen- werken terwijl een ander hun inkomsten afneemt en/of onder mensonterende omstandigheden werken, zijn signalen van uitbuiting.
Vermoedens van mensenhandel?
Twijfelt u of iemand in uw omgeving slachtoffer is van mensenhandel? Meld dit dan bij:
- Meldpunt Expertisecentrum Seksualiteit, Sekswerk en Mensenhandel via 010 – 236 52 56.
- Een vermoeden van arbeidsuitbuiting kunt u melden bij de Arbeidsinspectie via 0800 – 51 51.
- De politie via 0900 – 88 44. Voor spoed belt u 112.
- Anoniem melden via Meld Misdaad Anoniem 0800 – 7000 of online.
Zorg voor slachtoffers
Bent u zelf slachtoffer van mensenhandel? Neem dan telefonisch contact op met het Meldpunt van het Expertisecentrum Seksualiteit, Sekswerk en Mensenhandel. Dit kan ook anoniem. Een maatschappelijk werker spreekt met u uw situatie door en kan, indien nodig, meteen hulp inzetten. Het telefoonnummer is 010 - 236 52 56.
Zij zijn dagelijks bereikbaar van 08:30 tot 22:00 uur, dus ook in het weekend. Buiten deze tijden kunt u contact opnemen met de politie: 0900 - 8844. In een levensbedreigende situatie belt u met het noodnummer 112.
Meer informatie
Wilt u meer informatie? Kijk dan op de website van Stichting Humanitas, de website van de Arbeidsinspectie of de website van Meld Misdaad Anoniem.