Bomenverordening
In de Bomenverordening staan de regels over het beschermen, kappen en aanplanten van groen in Alblasserdam.
We willen dat Alblasserdam een fit en groen dorp is. Daarom is er een bomenverordening opgesteld. Hierin staan de regels over het beschermen, kappen en aanplanten van groen. De basis van de bomenverordening wordt gevormd door het "Beleidskader groen en bomen Alblasserdam 2023", zoals dat door het college is vastgesteld. In het beleid wordt toegelicht hoe de regels in de bomenverordening tot stand zijn gekomen. Mocht er discussie zijn over de regels, dan kan met het beleid worden bepaald hoe en welke regels we moeten aanhouden. Bekijk het beleidskader.
Download de Bomenverordening 2023
Groene kaart
Een belangrijk onderdeel van het nieuwe beleid bestaat uit de zogenaamde "Groene kaart". Hierop staan groene zones aangewezen. Deze groene zones zijn voor het dorp belangrijke groene structuren en elementen. Ze bestaan o.a. uit de "Groene Long", de belangrijkste wegen in Alblasserdam en het beschermd dorpsgezicht.
Binnen de groene zones krijgen bomen en groen een hogere bescherming dan in de rest van Alblasserdam. De regels zijn:
- Alle bomen met een doorsnede dikker dan 15 cm en alle gemeentelijke beplanting binnen de groene zones hebben nu een 'beschermwaardige status'. Deze zijn hierdoor vergunningplichtig.
- Bij particuliere tuinen (eigendom van inwoners) groter dan 150 m2, onbebouwd, gelegen binnen de groene zones, geldt dat als meer dan 20% van het groen in een tuin vervangen wordt door verharding er ook een vergunning nodig is.
- Bomen buiten de groene zones, met een doorsnede dikker dan 40 cm zijn ook beschermwaardig en vergunningplichtig.
- Bomen die in het kader van herplantplicht zijn geplant, zijn altijd beschermwaardig en daarmee vergunningplichtig ongeacht de dikte van die boom.
Vroeger waren alle gemeentelijke bomen vergunningplichtig. Nu geldt dit alleen voor de beschermwaardige bomen. Voor de overige bomen hoeft dus, in het kader van beheermaatregelen voortkomend uit de BVC (Boom Veiligheid Controle), geen kapvergunning te worden aangevraagd. De gemeente heeft wel de plicht om de kap en de reden tot kap te publiceren. In het stroomschema is alles nog eens overzichtelijk weergegeven. Met dit schema wordt duidelijk gemaakt of een vergunning noodzakelijk is.
Compensatieplicht bomen en beplanting
Voor alle gemeentelijke bomen en beplanting, en voor alle beschermwaardige bomen van particulieren of derden die worden gekapt, geldt een compensatieplicht. Dit houdt in dat voor elke boom of beplanting die wordt verwijderd, nieuw groen moet worden teruggeplant. Het doel hiervan is het behoud en, waar mogelijk, de verbetering van de groenwaarde in de gemeente. In uitzonderlijke gevallen waarin het compenseren van groen ter plaatse niet mogelijk is, kan een financiële bijdrage worden gestort in het Groenfonds van de gemeente. Deze bijdrage wordt gebruikt om elders in de gemeente nieuwe bomen of beplanting aan te brengen als compensatie voor het verdwenen groen.
Ruimtelijke ontwikkelingen
Voor ruimtelijke ontwikkelingen, zoals het bouwen van woningen of het aanpassen van een straat, moet eerst worden onderzocht wat de effecten zijn op bomen en ander groen. Dit doen we met een QuickScan waarin we onder andere letten op:
- Hoeveel de straat moet worden opgehoogd;
- Of er gewerkt wordt binnen de kroonzone van de boom (de ruimte rondom de boom);
- Of de wortels beschadigd kunnen raken;
- Of er grondwater wordt weggepompt, wat invloed heeft op de bomen.
Als uit de QuickScan blijkt dat bomen last kunnen krijgen van de werkzaamheden of moeten verdwijnen, moet er een extra onderzoek worden gedaan: de Boom Effect Analyse (BEA). Hiermee brengen we de gevolgen in kaart.
Protocol afhandeling meldingen en klachten
In het "Protocol afhandeling meldingen en klachten over bomen in Alblasserdam" is vastgesteld wat we verstaan onder gegronde overlast van bomen. Ook staat hierin hoe we handelen wanneer er sprake is van gegronde overlast. Bekijk een publieksversie.