Aanpak Staatsliedenbuurt-Noord
Staatsliedenbuurt-Noord wordt helemaal opgeknapt. De gemeente gaat problemen aanpakken rondom afval, parkeren, riolering en groen. Dit zorgt voor een toekomstbestendige buurt. De werkzaamheden worden in drie fasen uitgevoerd.
1e fase: Wat is er veranderd?
De eerste fase is in maart 2025 afgerond. De ondergrondse afvalcontainers zijn verplaatst naar de Van Hogendorpweg. Hierdoor kan de vuilophaaldienst HVC de containers beter bereiken. Er zijn ook extra containers geplaatst, zodat er meer capaciteit is om afval op te vangen. Dit moet het probleem van overvolle containers en zwerfvuil oplossen. De verplaatsing van de afvalcontainers heeft 10 parkeerplaatsen gekost aan de Van Hogendorpweg. De gemeente heeft echter 20 nieuwe parkeerplekken gemaakt naast de appartementen in de Troelstrastraat, Johan de Wittstraat en Van Oldenbarneveltstraat. Netto heeft de wijk er dus 10 extra parkeerplaatsen bij. Tot slot is er een groot speelstrookgemaakt aan het Boerenpad met speeltoestellen voor alle leeftijden. Ook aan minder validen is gedacht.
2e fase: Een toekomstbestendig riool
Fase 2 begint in juni 2025. In deze fase wordt het riool vervangen omdat het verzakt en oud is. Het nieuwe riool is beter voorbereid op extreem weer door klimaatveranderingen. In mei 2025 weten we wie de aannemer is en zullen we bewoners hierover informeren. De gemeente stelt ook een omgevingsmanager aan. Deze omgevingsmanager is bereikbaar voor bewoners die vragen of klachten hebben over de werkzaamheden. Zodra bekend is wie de omgevingsmanager wordt, krijgen bewoners hier bericht van.
3e fase: Herinrichting & groen
Een jaar na het vervangen van het riool gaan we de straten en trottoirs ophogen. Dit doen we na een jaar, omdat de grond na de werkzaamheden aan het riool kan gaan zakken. Na een jaar hebben we de grootste verzakkingen gehad en kunnen we de straten ophogen. Ook is er aandacht voor groen. Waar het kan wordt er extra groen toegevoegd en waar nodig wordt groen vervangen.
Veel ontwikkelingen in de wijk
In Staatsliedenbuurt-Noord is niet alleen de gemeente actief met het opknappen van de wijk. Woonkracht 10 heeft plannen appartementen te slopen en nieuwbouw te realiseren. Dit kan invloed hebben op de planning van de herinrichting van de wijk (fase 3 van de werkzaamheden). Als de werkzaamheden van Woonkracht 10 in 2026 en 2027 plaatsvinden, wordt de herinrichting uitgevoerd nadat de nieuwbouw appartementen zijn gerealiseerd. Zo voorkomen we dat de nieuwe straataanleg beschadigd door bouwmaterieel voor de nieuwbouw.
Dan is er ook het initiatief Buurtkracht, dat zich inzet voor de sociale cohesie in de wijk. Bewoners ontvangen de komende tijd informatie van zowel de gemeente, Woonkracht 10 als Buurtkracht. Waar mogelijk proberen wij samen te werken.
Contactpunten voor bewoners
Gemeente: voor vragen of klachten over de werkzaamheden m.b.t. afvalinzameling, parkeerplaatsen, riolering, herinrichting van de wijk en groenvoorziening, kunt u terecht bij de gemeente via projecten@alblasserdam.nl.
Vuilophaaldienst HVC: bij storingen van afvalcontainers en volle containers.
FIXI-App: zwerfvuil of vuilniszakken die naast de containers worden gelegd kunt u melden bij de gemeente via FIXI.
Woonkracht 10: voor informatie over de sloop en nieuwbouw van de appartementen.
Buurtkracht: voor initiatieven en activiteiten die de sociale cohesie in de wijk bevorderen.
Participatie
In november 2023 was er een inloopavond waar bewoners informatie kregen en hun ideeën met de gemeente deelden. Ook via het initiatief Buurtkracht hebben bewoners meegedacht over zaken als afval, groen en parkeren. Waar mogelijk zijn deze ideeën meegenomen in de plannen.
Brieven omwonenden
Bekijk de brieven die naar omwonenden zijn verstuurd.
- Uitkomsten bewonersavond Reconstructie Staatsliedenbuurt-Noord (24 januari 2024)
- Aankondiging opknapbeurt Staatsliedenbuurt-Noord (31 oktober 2024)
- Start werkzaamheden speelplekken en afvalvoorzieningen (11 november 2024)
- Start werkzaamheden ondergrondse containers (3 januari 2025)
- Afronding fase 1 (20 maart 2025)
Vragen of opmerking?
U kunt uw vraag of opmerking mailen naar projecten@alblasserdam.nl of bel en vraag naar de afdeling Buitenruimte via het telefoonnummer 14-078.
Veelgestelde vragen
Over het ontwerp
Bewoners hebben een keuze gemaakt voor de hoeken in de straat. Ongeveer 11% van alle gevraagde huishoudens heeft een stem uitgebracht. Hieronder vindt u de gemaakte keuzes:
- Groen van Prinstererstraat: Vaste plantbakken/plantvakken (C) met hagen (B)
- Troelstrastraat: Vaste plantbakken/plantvakken (C) met hagen (B)
- Johan de Wittstraat: Terreinafscheiding met hagen (B)
- Van Oldenbarneveldstaat: Vaste plantbakken/plantvakken (C) met hagen (B)
Naast het parkeeronderzoek is tijdens de bijeenkomst ook gebleken dat er een grote parkeerdruk is. Hieronder staan de voorstellen die we willen uitvoeren om de parkeerdruk te verlagen volgens het voorlopig ontwerp (VO):
- In de straten Troelstrastraat, Johan de Wittstraat en Van Oldenbarneveltstraat worden de speelterreinen vervangen door parkeerplekken (ongeveer 7 parkeerplekken per straat).
- De boomvakken bij Groen van Prinstererstraat 28, Troelstrastraat 28, Johan de Wittstraat 28 en Van Oldenbarneveltstraat 28 worden parkeerplekken.
- Het parkeervak bij Troelstrastraat 58 wordt verlengd tot nummer 60.
- Het parkeervak bij Troelstrastraat 36 wordt verlengd.
- Het parkeervak bij Troelstrastraat 7 wordt verlengd tot nummer 3.
- Het parkeervak bij Johan de Wittstraat 58 wordt verlengd tot nummer 60.
- Het parkeervak bij Johan de Wittstraat 36 wordt verlengd.
- Het parkeervak bij Johan de Wittstraat 7 wordt verlengd tot nummer 3.
- Het parkeervak bij Van Oldenbarneveltstraat 58 wordt verlengd tot nummer 60.
- Het parkeervak bij Van Oldenbarneveltstraat 36 wordt verlengd.
- In overleg met de standplaatshouders willen we de standplaats verplaatsen, zodat er vier nieuwe parkeerplekken kunnen komen.
- Bij Van Oldenbarneveltstraat 26 komt minimaal één nieuw schuin parkeervak.
- De mindervalidemparkeerplek bij Johan de Wittstraat 54 vervalt.
- Voor de mindervalidemparkeerplek bij Johan de Wittstraat 36 wordt nog onderzocht of deze blijft of weggaat.
- In alle straten vervalt de dwarsmarkering.
- De mindervalidenplekken krijgen een duidelijke belijning.
- Er komen schuine parkeerplaatsen.
- Het plantvak tussen de Troelstrastraat en Johan de Wittstraat bij de kruising met de Van Hogendorpweg, waar nu het trafohuis staat, blijft een plantvak. Het is technisch niet mogelijk om hier nieuwe parkeerplekken te maken.
- Parkeren in de eigen voortuin is niet toegestaan, behalve bij Groen van Prinstererstraat 64 t/m 105. De gemeente mag niet zomaar een openbare plek toewijzen aan een perceeleigenaar.
- Ongeveer 3% van de huishoudens wil dat de 'punaises' in de straat verdwijnen. We halen deze uit het ontwerp.
- De inritten bij Groen van Prinstererstraat 26, Van Hogendorpweg 37, 25, 13, Troelstrastraat 26, Johan de Wittstraat 26 en Van Oldenbarneveltstraat 26 worden ongeveer 0,5 meter teruggetrokken.
- Bij elke gelijkwaardige nieuwe kruising komen er plateaus.
- Er komen duidelijke oversteekplekken van de woonstraten naar het Boerenpad.
- In de bochten worden voorzieningen getroffen zodat deze beter togankankelijk blijven voor hulpdiensten en HVC.
- De boomvakken bij Groen van Prinstererstraat 28, Troelstrastraat 28, Johan de Wittstraat 28 en Van Oldenbarneveltstraat 28 worden verwijderd.
- Het groen bij Troelstrastraat 1 t/m 31 wordt opnieuw ingericht volgens de wensen van de bewoners.
- De groenvakken krijgen verschillende soorten planten om de biodiversiteit te vergroten. Hierover geven we later meer informatie.
Het hoofdriool wordt eerst vervangen. Er wordt voor de uitvoering wel gecommuniceerd of de bewoners, voor eigen rekening, de riolering in zijn totaliteit willen vervangen;
- De ondergrondse containers komen vooraan de Van Hogendorpweg.
- Er komen hondenpoepbakken en dispensers bij elke ingang van het Boerenpad.
- De CKC-locatie is open tijdens de werkzaamheden. Andere mogelijke locaties worden later bekendgemaakt.
- We overleggen met de standplaatshouders om een nieuwe locatie te vinden.
- Er worden duidelijke plekken gemaakt voor de containers.
- In het uitvoeringsontwerp wordt uitgelegd hoe de nieuwe hoogtes invloed hebben op de tuinen. Tijdens de werkzaamheden halen wij de eerste meter op.
Over de werkzaamheden
Zodra de aannemer bekend is, worden de werktijden bekend gemaakt.
Sommige delen van de straten zijn tijdens de werkzaamheden niet bereikbaar. Uw woning blijft echter altijd bereikbaar via loopschotten of loopplanken.
We doen ons best om de overlast te beperken. Uw woning blijft altijd bereikbaar via loopschotten of loopplanken.
U kunt tijdens de werkzaamheden contact opnemen met de aannemer.
De huidige mindervalidenparkeerplaatsen komen terug in de nieuwe inrichting. Tijdens de werkzaamheden wordt er persoonlijk contact opgenomen.
Tijdens de werkzaamheden zijn laadpalen niet beschikbaar. Kijk voor de dichtstbijzijnde laadpaal hier.
De bewoners worden voor de start van de werkzaamheden hierover geïnformeerd.
Enkele bomen worden gekapt, omdat deze in minder goede conditie zijn en de ophoging niet zullen overleven. De gemeente vindt groen en biodiversiteit belangrijk. Daarom worden er nieuwe bomen aangeplant.
Dit verschilt per straat. Meer informatie volgt hierover.
De waterleiding wordt niet afgesloten tijdens de werkzaamheden.
De straten blijven altijd bereikbaar voor hulpdiensten.
Tijdens de werkzaamheden worden de bewoners hierover geïnformeerd.
Uw woning blijft altijd bereikbaar via loopschotten of loopplanken.
Dit is nog niet bekend.
Dit betreft alleen het vervangen van het slechte stuk van het riool. Dit was toen urgent. Nu zijn andere delen van het project aan vervanging toe.