Uitvoering speelruimtebeleidsplan
Op deze pagina vindt u alle informatie over het speelruimtebeleidsplan, hoe de gemeente het plan wil uitvoeren en hoe buurtbewoners betrokken worden. Ook kunt u hier altijd de meest actuele stand van zaken vinden.
Terugblik op september 2024
In september 2024 ontstond er onrust in de omgeving van twee speelplekken toen de gemeente wilde beginnen met het omvormen van de speelplekken naar groene ruimtes, zoals staat in het speelruimtebeleidsplan. Bewoners waren bezorgd en wilden de speelplekken behouden. De gemeente heeft de situatie geëvalueerd en besluit meer participatie bij de uitvoering van het plan mogelijk te maken.
Het speelruimtebeleidsplan
In het speelruimtebeleidsplan staat beschreven hoe we in Alblasserdam omgaan met speelplaatsen voor kinderen. Het plan geeft aan waar er speelplekken moeten komen, hoe ze eruit zien en hoe de gemeente zorgt dat de speelruimtes veilig en goed onderhouden zijn. Sinds 2021 heeft Alblasserdam een nieuw speelruimtebeleidsplan, omdat het vorige plan na 25 jaar aan vernieuwing toe was. In de tussentijd is er veel veranderd: de beschikbare openbare ruimte is schaarser geworden en kinderen spelen door digitale ontwikkelingen steeds minder buiten. Ook zijn veel speelplekken verouderd en aan vernieuwing toe.
Het plan heeft als doel om de speelplekken in Alblasserdam te verbeteren. We willen kinderen meer naar buiten krijgen, meer laten spelen in het groen en ook samen leren spelen. Dit bereiken we door te investeren in betere speelplekken en deze anders in te richten. Van speelplek naar speellandschap (waar mogelijk) met veel variatie en uitdaging. U kunt hier het speelruimtebeleidsplan in detail lezen.
Zo is het huidige speelruimtebeleidsplan tot stand gekomen
Het huidige speelruimtebeleidsplan is gemaakt op basis van ideeën en meningen die we van kinderen en jongeren hebben gekregen in 2021. De gemeente is samen met kinderen de wijk in gegaan om te vragen wat zij van de speelplekken vonden. Ook hebben we met een digitale enquête input verzameld die verspreid zijn via scholen, De Klaroen, posters en flyers. Verder was er een bijeenkomst voor jongeren om te horen wat zij belangrijk vinden. Tot slot hebben we een workshop gehouden voor ambtenaren van verschillende afdelingen (groen, verkeer en sociaal). Alle ideeën die we verzameld hebben, vormen de basis voor het nieuwe speelruimtebeleidsplan.
Verbeteringen van speelplekken de komende jaren
De gemeente gaat waar mogelijk per speelbuurt één grote aantrekkelijk centrale speelplek realiseren. Deze grote speelplekken, die in het speelruimtebeleidsplan als centrale speelplekken zijn aangeduid, bieden veel verschillende speelmogelijkheden voor alle leeftijden, zoals voetballen, klimmen, klauteren en meer. Een goed voorbeeld hiervan is speelplek de Drentse buurt. Om dat te kunnen realiseren worden kleine speelplekken omgevormd naar groene ruimtes die geschikt zijn voor spel en ontspanning, maar zonder speeltoestellen die veel onderhoud vragen. Deze kleinere ruimtes worden in het beleidsplan aangeduid als informele speelplekken, waar kinderen zelf hun spel kunnen bedenken. Zo kan de gemeente de investeringen doen om de grote centrale speelpleinen te realiseren.
De kleine speelplekken worden straks fijne groene ruimtes met bijvoorbeeld meer bosjes, een hinkelbaan, brede stoepen en grasvelden. Voor alle kinderen blijft een grote centrale speelplek beschikbaar op een loopafstand van 3 tot 5 minuten. Het vernieuwen van de speelplekken is een langdurig traject dat zich over meerdere jaren uitstrekt. De gemeente pakt elk jaar één tot twee speelbuurten aan. Het kan dus zijn dat uw speelbuurt pas over jaren aan de beurt is.
Het participatietraject
De gemeente heeft besloten om de mogelijkheid tot participatie breder aan te bieden. In plaats van een werkgroep, willen we nu per speelbuurt de buurtbewoners de kans geven om actief mee te denken over de kleine speelplaatsen. Het speelruimtebeleidsplan zelf staat niet ter discussie. Het doel van de gesprekken is om samen te bedenken hoe we de kleine speelplekken in uw buurt kunnen omvormen tot fijne, groene en onderhoudsarme ruimtes die aantrekkelijk blijven voor kinderen. De ideeën en suggesties kunnen we (waar mogelijk) meenemen in de plannen.
Start eerste bijeenkomst
Tot de zomer van 2025 inventariseert de gemeente de speelplekken uit alle speelbuurten. We kijken welke buurt het hardst toe is aan vernieuwing, waarna we een volgorde bepalen. De eerste bijeenkomst zal naar verwachting net voor de zomer 2025 plaatsvinden. U ontvangt daarvoor een uitnodiging als we met uw speelbuurt starten. Bewoners van andere speelbuurten krijgen een uitnodiging wanneer zij aan de beurt zijn. In de tussentijd blijven de speelplekken ongewijzigd en kunt u de laatste status van dit traject altijd op deze pagina vinden.