Nieuwe vaccinatieronde tegen corona

Vandaag is de nieuwe prikronde tegen corona gestart in Alblasserdam. Deze is voor 60-plussers, mensen van 18 tot en met 59 jaar die een griepprik mogen halen, en zorgmedewerkers die direct contact hebben met kwetsbare mensen. Tot 6 december is het nog meerdere keren mogelijk om in Alblasserdam een coronavaccinatie te halen. Inwoners kunnen hiervoor digitaal of telefonisch een afspraak maken.

Voor risicogroepen

Het coronavirus is er nog steeds en kan weer opleven. De coronaprik beschermt mensen die een hoger risico lopen beter tegen een ernstig verloop van een corona-infectie. 60-plussers krijgen een uitnodiging per brief van het RIVM. De andere risicogroepen krijgen geen brief maar kunnen wel een afspraak maken. Mensen die niet tot de risicogroepen behoren kunnen ook een prik krijgen, bijvoorbeeld in het geval van een kwetsbaar gezinslid.

Alleen op afspraak

De GGD prikt alleen op afspraak. Een afspraak maken kan via www.planjeprik.nl (DigiD nodig) of via telefoonnummer 0800-7070 (ma t/m vrij van 9.00 tot 17.00 uur, geen DigiD nodig). Het is ook mogelijk om voor twee personen tegelijk een afspraak te plannen. 

Meer priklocaties beschikbaar

Dit jaar zijn er meer priklocaties verspreid in regio Zuid-Holland Zuid. Zo kunnen mensen dichter bij huis de coronaprik halen. Het prikken gebeurt in Alblasserdam bij VV De Alblas op sportpark Souburgh. Bewoners van zorginstellingen krijgen de vaccinatie in hun instelling. Voor mensen die door hun gezondheid niet zelf naar een priklocatie kunnen komen, is thuisvaccinatie mogelijk.

Wethouder Margreet de Deugd: “Ik ben blij dat het weer mogelijk is om in Alblasserdam je vaccinatie te halen. Vorig jaar stelde raadslid Wim van Krimpen vragen over de grotere afstand en slechte bereikbaarheid van de priklocaties. Dit helpt niet als je een hogere vaccinatiegraad wil. Het is fijn dat de GGD nu meer priklocaties heeft. En dankzij Wim ook één in Alblasserdam. Ik hoop dat we hiermee het aantal ernstige coronagevallen tot een minimum beperken.”

Meer informatie

Meer informatie over de vaccinatie staat op www.planjeprik.nl. Wethouder De Deugd benadrukt: “Natuurlijk mag iedereen zijn eigen keuze maken om wel of niet te vaccineren. Voer hierover het gesprek met elkaar. Je kunt bij vragen of twijfels altijd contact opnemen met de GGD of Het Brughuis.”

Voorkomen van luchtweginfecties

Om luchtweginfecties te voorkomen adviseert de GGD om de adviezen op te blijven volgen. Denk aan hoesten en niezen in de elleboog, goed handen wassen en ventileren. Dit helpt de verspreiding van infecties te verminderen, met name onder kwetsbare groepen.

Wethouder De Deugd en raadslid Van Krimpen krijgen coronavaccinatie