Gratis compost ophalen op zaterdag 23 maart

Als dank voor het goed scheiden van uw groente-, fruit-, tuinafval en etensresten (GFTE), kunt u elk jaar gratis compost ophalen. Op zaterdag 23 maart 2024 kunt u hiervoor tussen 10.00 en 16.00 uur terecht op parkeerterrein aan de Zuiderstek.

Medewerkers van de gemeente leiden de actie in goede banen. Volgt u hun aanwijzingen op. U neemt zelf een aantal zakken of een aanhanger mee om de compost in te vervoeren. Let op: het is verplicht om uw aanhanger af te dekken met een zeil of net. 

Voordelen van compost

GFTE vormt de basis voor compost en groen gas. Compost is een heel goede grondstof voor de bodem. Met compost kan de grond regenwater beter opnemen. Bovendien activeert compost het leven in de bodem, slaat het voedingsstoffen voor planten op en gaat het bodemziekten tegen. Er is dan ook geen reden om nog kunstmest en bestrijdingsmiddelen te gebruiken. 

Afval scheiden

Nog altijd belandt bijna 60 kilo GFTE per persoon bij het restafval en wordt verbrand. Dat is zonde. Een volle gft-bak van 140 liter staat gelijk aan 15 tot 20 kilo compost. Dit levert voldoende groen gas om 21 dagen lang mee te koken of bijna een dag het huis mee te verwarmen. Afval scheiden loont! Het is goed voor het milieu en zorgt ervoor dat de kosten minder stijgen. 

Meer informatie

Meer informatie over gft en het scheiden van afval vindt u op www.hvcgroep.nl/gft en in de HVC-afvalapp.