Afval scheiden

Afval scheiden is belangrijk en nuttig. Door te scheiden, kunnen we grondstoffen opnieuw gebruiken. Dat is beter voor het milieu. Maar misschien nog wel belangrijker: we besparen er geld mee. Afval scheiden heeft dus écht zin.

Plastic afval

Afval dat we apart inzamelen, blijft gescheiden. Het komt dus niet op één grote hoop terecht. Een mooi voorbeeld is het afval van plastic, blik en drankenkartons (PBD). Dat kunnen we goed hergebruiken. Maar dan moet het wel goed gescheiden worden. Afgelopen tijd hebben we helaas te maken gehad met vervuiling tussen het plastic afval. 

Wat hoort er bij PBD?

Twijfelt u of uw afval bij het PBD mag? Doe dan de PBD-check:

  1. Is het een verpakking?
  2. Komt het uit de keuken of badkamer?
  3. Is het leeg?

Alle drie ja? Dan mag het in de plasticbak of plastic verzamelcontainer. Eén of meerdere keren nee? Gooi het weg bij het restafval.

Extra kosten voorkomen

Soms zien we dat er te veel ander afval bij het PBD zit. Bijvoorbeeld grote stukken piepschuim of medicijnverpakkingen. Dat hoort niet bij het plastic afval. Als het erbij zit, kunnen dat afval niet recyclen. Dit afval moet alsnog de verbrandingsoven in. Zonde! Voor de portemonnee en het milieu. 

Bekijk de HVC afvalwijzer

De HVC-app heeft een handig afvalwijzer. Hierin staan voor 1000+ producten bij welk afval het hoort. De app is gratis. Je kunt hem gemakkelijk downloaden via iTunes en Google Play (zoekterm: 'HVC').