Jaap Paans neemt afscheid, ontvangt erespeld en is eerste ereburger van Smart Delta Drechtsteden

Vanavond heeft Jaap Paans afscheid genomen als burgemeester van Alblasserdam. Dat gebeurde tijdens een bijzondere raadsvergadering. Daarbij waren als sprekers burgemeester Wouter Kolff van Dordrecht, burgemeester Jan de Vries van Sliedrecht, burgemeester Theo Segers van Molenlanden en Sjoerd Vollebregt namens de Economic Development Board aanwezig. De vertrekkend burgemeester kreeg tijdens de vergadering de erespeld uitgereikt door wethouder Freek de Gier namens het college, vanwege zijn buitengewone verdiensten voor de Alblasserdamse samenleving. Tevens werd hij benoemd tot ereburger van Smart Delta Drechtsteden.

Wethouder Freek de Gier reikte, namens het dorp, de erespeld uit aan Jaap Paans als buitengewoon betrokken bestuurder in tijden van crisis.

De eerste ereburger van Smart Delta Drechtsteden

Regiovoorzitter Wouter Kolff benoemde Jaap Paans tot ereburger van Smart Delta Drechtsteden. Kolff zei: "Jaap Paans heeft ongelofelijk veel voor de regio betekend. Hij was intensief betrokken bij de oprichting van de Drechtraad, een unieke samenwerking van raadsleden in onze regio. Daarnaast heeft hij zich op vele manieren voor, maar ook achter, de schermen ingezet voor onze regio. Zo was hij onder andere trekker van de oeverontwikkeling in onze mooie Regio Deal, jarenlang lid van de Economic Development Board en heeft hij recent een grote rol gespeeld in de oprichting van de regionale bouwtafel. Altijd met dat ene doel voor ogen: de doorontwikkeling van de hem zo geliefde regio. De regio, wij allemaal, hebben veel aan zijn enthousiasme, gedrevenheid en enorme inzet te danken. Daarom komt dit (eerste) ereburgerschap van Smart Delta Drechtsteden hem zeer toe!" 

Veel mooie woorden

Namens de burgemeesterskring Drechtsteden overhandigde burgemeester Jan de Vries een foto, waarop de schijnwerpers van het project "spotlights on" van Smart Delta Drechtsteden te zien is. Burgemeester Segers van de gemeente Molenlanden sprak als "buurman", de regio Alblasserwaard- Vijfheerenlanden en namens het burgermeesterklasje van 2016 over verbondenheid door de jaren. Hij overhandigde een bijdrage aan de ambtsketen voor de toekomstige kinderburgemeester van Alblasserdam. 

Het ga u goed

Het laatste woord was aan Jaap Paans: "Ik wens Alblasserdam een behouden vaart, het ga u goed". Het wapen van Alblasserdam, de trotse opklimmende leeuw, symboliseerde de 7,5 jaar voor burgemeester Paans. Hij verwees naar de dorpskracht. Samen zijn wij Alblasserdam, dat is het sterkste wapen van allemaal. Hij roemde de gemeenteraad om hun verbindende houding, dat terug te zien is in de conclusie dat 90% van de besluiten in de 7,5 jaar unaniem is genomen. Lees hier de gehele toespraak van Jaap Paans.

Betrokken bestuurder

Namens de gemeenteraad sprak vicevoorzitter Herman Verweij de vertrekkend burgemeester toe, aangevuld door de fractievoorzitters van de raad. Hij overhandigde een gedenkplaat die op het kunstwerk 'de Vier Windstreken' zal worden bevestigd. Met de kernwoorden 'Krachtig, empatisch, scherpzinnig, toegewijd' kijkt de raad terug op 7,5 jaar burgemeester Paans. De fractievoorzitters richtten allen een woord aan Jaap. Jaco Brand van de SGP memoreert naar de handgeschreven kaart die hij kreeg toen hij ziek was. Wim van Krimpen van de PVDA verwijst naar zijn de 75 gesprekken die Jaap voerde ter ere van 75 jaar vrijheid in Nederland. Jacco Schook van D66 herinnerde de aanwezigen aan de verbinding die hij vond bij de boerenprotesten. Jako Sterrenburg van de CU hoopt dat Jaap blijft wonen in Alblasserdam en wijst hem erop dat er vele vrijwilligers nodig zijn in het Damdorp. Arco Strop als voorzitter van de vertrouwenscommissie bevestigt dat Jaap een Alblasserdammer onder de Alblasserdammers was, omdat dit één van de verwachtingen was bij zijn aantreden als burgemeester. Ook bedankte hij de dochters van Jaap, omdat zij hun vader aan Alblasserdam hebben uitgeleend.  

Waarnemer

De komende weken treedt Jan Heijkoop op als waarnemend burgemeester in Alblasserdam. Op maandag 6 februari vergadert de gemeenteraad over de voordracht van de nieuwe burgemeester. Deze vergadering is vertrouwelijk. Na afloop verwachten we de naam van de beoogde kandidaat bekend te maken. De nieuwe kroonbenoemde burgemeester wordt vervolgens op donderdag 30 maart geïnstalleerd. 

Jaap Paans heeft afscheid genomen als burgemeester van Alblasserdam. Dat gebeurde tijdens een bijzondere raadsvergadering.

Regiovoorzitter Wouter Kolff benoemde Jaap Paans tot ereburger van Smart Delta Drechtsteden.

Wethouder Freek de Gier reikte, namens het dorp, de erespeld uit aan Jaap Paans als buitengewoon betrokken bestuurder in tijden van crisis.

Het wapen van Alblasserdam, de trotse opklimmende leeuw, symboliseerde de 7,5 jaar voor burgemeester Paans. Hij verwees naar de dorpskracht. Samen zijn wij Alblasserdam, dat is het sterkste wapen van allemaal.

Jaap Paans neemt afscheid en legt ambtsketen neer