Circulaire economie en afvalvrij
Elke Alblasserdammer gooit per jaar heel wat afval weg. Een groot deel wordt verbrand. Het is veel duurzamer om het afval te scheiden zodat er nieuwe producten van kunnen worden gemaakt.
Wist u dat iedere inwoner in Alblasserdam gemiddeld 186 kg restafval produceert per jaar? Dit ligt hoger dan het landelijk gemiddelde. Dit kan beter.
De vraag naar grondstoffen stijgt wereldwijd, bijvoorbeeld voor het maken van nieuwe mobiele telefoons. Het is dan belangrijk dat u oude telefoons inlevert. Grondstoffen daaruit kunnen opnieuw worden gebruikt. Daarom is netjes scheiden en inleveren zo belangrijk.
We willen ook kijken hoe de bedrijven in Alblasserdam hiermee omgaan. Maken ze producten die opnieuw gebruikt kunnen worden of niet? De kansen voor de circulaire economie zijn groot, volgens TNO kan dit zelfs tot 54.000 nieuwe banen leiden. Hoe zit dat in Alblasserdam? Heeft u ideeën om te komen tot haalbare, circulaire initiatieven? Wij horen ze graag! Vul het contactformulier in via het blokje elders op deze pagina.
Wat kunt u doen?
- Houd uw afval gescheiden en lever het in. Op die manier kan het opnieuw gebruikt worden. Denk bijvoorbeeld ook aan oude kleding en stoffen of aan grofvuil zoals planken en piepschuim.
- Breng bruikbare spullen naar de tweedehands winkel of maak een haalafspraak
- Voorkomen is beter dan genezen. Koop bijvoorbeeld koekjes die niet los verpakt zijn.
Wat doet de gemeente?
- Zorgen voor meer containers voor plastic en faciliteiten om uw afval gescheiden in te zamelen.
- Werken met een grondstoffenplan waarin we stapsgewijs naar minder restafval per inwoner gaan.
Sinds 2017 is basisschool ds. Joannes Beukelmanschool afvalvrij. Ook basisschool De Schalm wil afvalvrij worden. Een afvalvrije school maakt kinderen bewust dat afval zo goed mogelijk gescheiden moet worden. Zo krijgen de kinderen les over afval en er zijn allerlei verschillende afvalbakken op school aanwezig. Er moet zo min mogelijk restafval overblijven. Dat is goed voor het milieu.