Oplaadpunt elektrische auto

De gemeente Alblasserdam vindt duurzame mobiliteit belangrijk. Daarom stimuleren we elektrisch rijden en breiden we het aantal openbare oplaadpunten uit. Zodat inwoners en bezoekers gemakkelijk hun elektrische auto kunnen opladen in het dorp.

Nieuwe plekken voor laadpalen in Alblasserdam

Om snel en gemakkelijk laadpalen te kunnen bijplaatsen, werkt de gemeente met een plankaart. Hierop staat waar nieuwe laadpalen mogen komen. We kijken daarvoor naar een aantal technische aspecten en een goede verdeling over het dorp. De laadpalen op de huidige plankaart zijn bijna allemaal gerealiseerd. Daarom maken we een nieuwe plankaart, met meer locaties voor oplaadpunten. Die nieuwe kaart is van 3 mei tot en met 25 juni 2023 aan inwoners voorgelegd. De reacties gebruiken we bij het maken van de definitieve plankaart.

Concept plankaart laadpalen in Alblasserdam

Definitieve plankaart

We streven ernaar om de definitieve plankaart in september vast te stellen. Op basis van de nieuwe plankaart kunnen exploitanten van elektrische laadpalen een aanvraag doen bij de gemeente voor het plaatsen van oplaadpunten. Voor het reserveren van de benodigde parkeerplaatsen neemt de gemeente een verkeersbesluit. Daarbij hoort een wettelijke inspraakprocedure. Belanghebbenden krijgen 6 weken de tijd om bezwaar te maken.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik een extra laadpaal aanvragen?

De verwachting is dat de vraag naar laadpalen de komende jaren toeneemt. We willen als gemeente niet pas in actie komen als iemand een elektrische auto aanschaft, maar daarin vooroplopen. Exploitanten kunnen daarom op basis van hun prognoses en verwachtingen een aanvraag doen voor het plaatsen van openbare oplaadpunten op één van de locaties op de plankaart. Zo zorgen we ervoor dat er voldoende laadpalen zijn.

U kunt een openbaar oplaadpunt aanvragen bij de exploitant waarmee de gemeente een contract heeft gesloten. Op dit moment is dat alleen PARKnCHARGE. Dit bedrijf maakt in overleg met u een voorstel en stemt dit met de gemeente af. Als het voorstel voldoet aan de voorwaarden, kan het oplaadpunt worden aangelegd. De aanvraag voor een oplaadpunt kunt u indienen op de website van PARKnCHARGE.​​​​​

Wie legt de nieuwe laadpalen aan?

De laadpunten worden aangelegd door een exploitant van elektrische laadpalen. Op dit moment heeft de gemeente alleen een contract met PARKnCHARGE. We zijn in gesprek met nieuwe exploitanten die graag willen meedoen. Bij de vaststelling van de nieuwe plankaart wordt hierover meer bekend.

Hoe lang duurt het voordat een nieuwe laadpaal geplaatst wordt?

Dat is vooraf niet precies te zeggen. Het is van meerdere factoren afhankelijk, zoals de snelheid waarmee een exploitant een aanvraag indient en of er bezwaar wordt aangetekend tegen het benodigde verkeersbesluit.

Het lukt me niet om een reactie te plaatsen via bovenstaande link.

Reacties via het platform kunnen we sneller en beter verwerken. Daarom heeft daar reageren onze voorkeur. Mocht het echt niet lukken, dan kunt u een email sturen naar gemeente@alblasserdam.nl, met als onderwerp ‘oplaadpunten’.

Ik wil graag een laadpaal op eigen terrein. Hoe kan ik dat regelen?

Dit mag als u een uitritvergunning heeft en u de auto op eigen terrein oplaadt. De aanleg kunt u zelf regelen met een exploitant van uw keuze.

Mag ik ook een kabel vanuit mijn huis naar mijn auto leggen?

Nee, dit is niet toegestaan. Een auto die op straat of op een openbare parkeerplaats staat, mag u niet met een kabel vanaf uw huis opladen.

De laadpaal in mijn buurt is defect. Wat moet ik doen?

U kunt dit melden bij de exploitant van het desbetreffende oplaadpunt. De contactgegevens vindt u op de laadpaal.

Sinds1 februari 2022 werken we niet meer samen met Allego. Dit bedrijf neemt daarom geen nieuwe aanvragen meer in behandeling. De bestaande oplaadpunten van Allego blijven bestaan. Bij een defect of bij vragen over een bestaand oplaadpunt van Allego kunt u wel contact zoeken met Allego. De contactgegevens staan op de oplaadpaal.

Wat is het huidige beleid?

De gemeente heeft op dit moment afspraken met één exploitant van oplaadpalen. Hier kunt u een openbaar oplaadpunt aanvragen. Dit kunt u doen als u geen oprit heeft om een auto te parkeren en op te laden. Een elektrische auto die op straat of in een openbaar parkeervak staat mag u niet met een kabel vanaf de woning opladen.

Openbare oplaadpunten in openbaar gebied zijn voor iedereen te gebruiken. De gemeente heeft een aantal locaties uitgekozen waar openbare oplaadpunten kunnen komen, de zogenaamde plankaart. Meestal zijn dit grotere parkeergelegenheden met een goede ligging.

Bekijk de kaart met laadplaatsen Alblasserdam