Openbaar vervoer

Reizen van en naar Alblasserdam met het openbaar vervoer kan via de weg én over het water.

Sinds 2010 vervoert Waterbus Blue Amigo, reizigers over de grote rivieren in de regio. De organisatie vaart met 13 schepen en doet dagelijks 21 haltes aan in de Drechtsteden en de regio Rotterdam. De halte van de waterbus in Alblasserdam ligt aan de Kade.

Busvervoer

Busvervoerder Qbuzz is sinds december 2018 verantwoordelijk voor het openbaar vervoer over de weg. Qbuzz is gekozen door de provincie. Lees meer hierover op de website van Provincie Zuid-Holland

Qbuzz werkt samen met provincie en gemeenten in de regio aan zogenoemd Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV). Dit betekent snelle en regelmatig rijdende bussen die goed aansluiten op andere stad- en streeklijnen en op het treinverkeer over de MerwedeLingelijn.

MerwedeLingelijn

De MerwedeLingelijn is de ruggengraat van het openbaar vervoer in de regio Drechtsteden, Molenlanden en Gorinchem. De treinverbinding tussen Dordrecht en Geldermalsen rijdt onder het kwaliteitsmerk R-net, hoogwaardig openbaar vervoer. Tussen Dordrecht en Gorinchem rijdt de trein van maandag tot en met zaterdag ieder kwartier tot 20:00 uur, daarna ieder half uur.

Deur-halte taxi

Kunt u niet zelfstandig bij de halte komen? Dan kunt u gebruik maken van de Deur-halte taxi. U wordt thuis (of op een ander gewenst adres) opgehaald en naar de dichtstbijzijnde OV halte gebracht. Bestel uiterlijk 60 minuten voor vertrek via de Qmove reisapp of bel 0900-0114. U vindt meer informatie via de website van Qbuzz.

Betere verbinding met Rotterdam

Qbuzz gaat de reis van en naar Rotterdam makkelijker maken met zogenoemde R-netlijnen en snelbusverbindingen die snel en vaak van en naar de Maasstad rijden. Nieuwe bussen met veel beenruimte, comfortabele stoelen en snel wifi, maken de reis bovendien prettiger.

Nieuwe busbanen en een busstation

Om snel en comfortabel openbaar busvervoer mogelijk te maken komen er nieuwe busbanen langs de Grote Beer en de Edisonweg. Ook is het nodig om bushaltes aan te passen. Omdat de busverbindingen vanuit de regio met Rotterdam samenkomen in Alblasserdam wordt nagedacht over een nieuw busstation bij de Grote Beer. Reizigers kunnen daar van de streekbus overstappen op een R-netlijn. Ook moet het mogelijk zijn om bij het busstation de auto of fiets te stallen en met de bus verder te reizen.

OV-chipkaart

De OV-chipkaart is het betaalmiddel voor het openbaar vervoer in Nederland. De pas ter grootte van een bankpasje kunt u opladen met een saldo in euro's. Het is ook mogelijk om er een enkele reis, een maandabonnement voor woon-werkverkeer of een trajectkaart op te zetten. Meer hierover leest u op OV-chipkaart.nl.

Vragen over het OV

Heeft u een vraag, opmerking of klacht over het openbaar in onze gemeente? Neem contact op met vervoerder Qbuzz, via [contactformulier]. Bent u ontevreden over het antwoord van Qbuzz of over de inhoud van het antwoord? Dan kunt u contact opnemen met de OV ombudsman of de Geschillencommissie.