Lammetjeswiel

Alblasserdam heeft een eigen recreatiegebied: het Lammetjeswiel. Het ligt tussen de Oost-Kinderdijk en de De Savornin Lohmanweg.

Dit 'wiel' is ontstaan door een dijkdoorbraak in 1373 van de rivier de Noord. Het water stroomde met zo'n kracht het land in, dat alle grond direct achter de dijk wegspoelde. Daardoor ontstond een diep gat. Het was te duur om het gat na de overstroming weer dicht te maken, dus legde men er een dijk omheen. Daarna bleef een soort meer over. Het Lammetjeswiel is een geliefde plek om te zwemmen. Er is een strandje met een ligweide, toiletten en speeltoestellen voor de kinderen.

Opknapbeurt Lammetjeswiel

In 2017 en 2018 kreeg het recreatiegebied een grote opknapbeurt. Omwonenden en vaste bezoekers dachten mee over de inrichting. Dit leverde onder meer een natuurspeelplek, natuurvriendelijke oevers, een asfaltpad en nieuwe vlonders en bruggen op. Ook is er 2000m² nieuw water gegraven, waardoor de doorstroming in het gebied veel beter werd. Het parkeerterrein is aangepakt. Daar liggen nu voor een deel grastegels. Ook nieuw zijn een amfitheater en een fruitboomgaard. De Stichting Lammetjeswiel, die ontstond uit de groep van betrokken bewoners, gaat activiteiten organiseren in het gebied. De stichting heeft een eigen Facebookpagina waarop deze activiteiten te vinden zijn (zie link in een blokje op deze pagina).

Zwemwater

In het zwemseizoen (van 1 mei tot 1 oktober) wordt het zwemwater regelmatig gecontroleerd door de Omgevingsdienst Midden-Holland. Bij het strandje van het Lammetjeswiel staan borden met informatie over de kwaliteit van het zwemwater. Dat kan een waarschuwing zijn of een negatief zwemadvies. Voor informatie kunt u bellen met de zwemwatertelefoon via telefoonnummer: 0800-9036. Ook kunt u kijken op de website www.zwemwater.nl. De andere wateren in Alblasserdam worden niet gecontroleerd.