Hondenuitlaatplaatsen
Alblasserdam kent voor honden een aanlijnplicht en voor hondenpoep een opruimplicht.
Plaatsen waar aanlijnen of opruimen niet verplicht is, zijn met bordjes aangeduid. Wie een hond uitlaat, moet iets bij zich te hebben om de hondenpoep te kunnen opruimen. Verspreid door Alblasserdam staan ongeveer 24 dispensers waaruit u hondenpoepzakjes kunt halen. In het dorp staan zo'n 70 hondenpoepbakken waarin u de hondenpoep kwijt kunt. Wij legen de hondenpoepbakken wekelijks.
Bekijk de kaart met hondenuitlaatgebieden.
- Blauw: losloopgebied, hondenpoep opruimen niet verplicht.
- Groen: losloopgebied, hondenpoep opruimen verplicht.
Kinderspeelplaatsen, speelterreinen en trapvelden zijn verboden gebied voor honden. Het Middengebied van Park Huis te Kinderdijk is ook verboden gebied voor honden. Hier lopen schapen en het gras wordt gebruikt voor veevoer. Ook het Voedselbos in het Lammetjeswiel en het ernaast gelegen weiland dat wordt ingericht als natuurgebied zijn verboden gebied voor honden.
Het Voedselbos in het Lammetjeswiel en het ernaast gelegen weiland dat wordt ingericht als natuurgebied zijn honden verboden.
In de rest van het Lammetjeswiel mogen honden los lopen van 1 oktober tot 1 mei. Van 1 mei tot 1 oktober zijn het strand en de speel- en ligweiden verboden gebied voor honden. In dit gebied is het van 1 mei tot 1 oktober wel toegestaan om met een kort aangelijnde hond over de paden te lopen. In het Lammetjeswiel geldt altijd en overal een opruimplicht.
Aan de Kabelbaan en de hoek Vondellaan-Nicolaas Beetsstraat zijn uitrenkooien waarin honden veilig kunnen rennen en spelen zonder gevaar voor anderen en zichzelf. Tussen de begraafplaats en de Oude Torenbrug is een hondenstrandje aangelegd. Deze is ook beveiligd met hekken. Hondenpoep moet in de uitrenkooien en bij het hondenstrand worden opgeruimd.
Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA's) zijn regelmatig op straat om te controleren of hondenbezitters zich aan de regels houden. De BOA's kunnen bekeuringen uitdelen. Ook de politie kan hondenbezitters die zich niet aan de regels houden aanhouden.
Als u zich vanwege een handicap door een geleidehond of sociale hulphond laat begeleiden, geldt de opruimplicht en de aanlijnplicht niet.
Als u een hond opleidt tot geleidehond of sociale hulphond, geldt de aanlijnplicht niet. In dat geval dient u wel de ontlasting op te ruimen.
Heeft u buiten overlast van honden(poep) of van andere zaken in de openbare ruimte? Meld dit dan via het meldpunt openbare ruimte in Fixi. Heeft u een algemene vraag of reactie? Neem dan contact met ons op..