Rijbewijs aanvragen

U kunt uw rijbewijs ook met spoed aanvragen. Meer informatie leest u verderop deze pagina. 

Verloopt uw rijbewijs en wilt u het verlengen?

Of uw rijbewijs uitbreiden met een categorie?

Regel uw rijbewijs online via de website RDW

Ook als u al een scooterrijbewijs heeft. Uw rijbewijs is na 2 werkdagen klaar en u komt het persoonlijk afhalen in de Gemeentewinkel.

1e rijbewijs aanvragen of uw rijbewijs is gestolen of kwijt?

Of lukt het niet online uw rijbewijs te verlengen? Dan komt u hiervoor naar de Stadswinkel. Maak online een afspraak voor het aanvragen van een rijbewijs

Afhalen

Uw rijbewijs is na 6 werkdagen klaar en u komt het persoonlijk afhalen in de Gemeentewinkel. Regel gelijk online een afspraak rijbewijs afhalen. Hiervoor kiest u de datum 6 werkdagen na uw aanvraag. U neemt mee:

 • uw oude rijbewijs
 • uw afhaalbewijs (deze heeft u niet nodig bij een digitale aanvraag)

Spoedaanvraag

Een rijbewijs met spoed vóór 15.00 uur aangevraagd ligt binnen 2 werkdagen na 10.30 uur klaar

Kosten
kosten
Soort rijbewijs Prijs
Rijbewijs € 51,11
Rijbewijs met spoedaanvraag (€ 39,65 extra) € 90.75
Rijbewijs bij vermissing (€ 31,05 extra) € 82.15
Gezondheidsverklaring  € 41,-

U betaalt direct bij de aanvraag. Aan de balie betaalt u met de pin. Alleen als pinnen echt niet mogelijk is, accepteren wij gepast contant geld.

Rijbewijs met inlogfunctie

Met een rijbewijs afgegeven op of na 1 juli 2023 kunt u online zaken regelen via websites van bijvoorbeeld de overheid. Binnen 5 werkdagen na het ophalen van uw rijbewijs krijgt u een brief van DigiD met daarin een pincode. Met die code kunt u de inlogfunctie van uw rijbewijs activeren. Zo maakt u het rijbewijs geschikt om in te loggen bij bijvoorbeeld overheidswebsites. Dit is niet verplicht. 

Online verlengen van uw rijbewijs

 U doet de online aanvraag gemakkelijk en snel:
 U gaat naar de website van de RDW. U leest daar:

 • wat u eerst moet doen
 • welke voorwaarden er zijn
 • als u in Alblasserdam woont, kunt online een rijbewijs verlengen of uitbreiden
  * bij een aanvraag na uitbreiding wacht u 1 dag na het behalen van uw uitbreiding. Het CBR moet deze gegevens eerst bij het RDW verwerken
 • welke stappen u verder neemt, zoals
  • een digitale pasfoto en handtekening laten maken, die de fotograaf naar de RDW stuurt
  • een identiteitsontrole via DigiD-app
  • betalen via IDEAL 

Na 2 werkdagen haalt u uw rijbewijs op bij de Stadswinkel. Maak hiervoor een afspraak Rijbewijs afhalen
Hoe de digitale aanvraag precies werkt, ziet u in de instructievideo van de RDW 

Bezorgen

Bezorgen: de AMP Groep bezorgt uw rijbewijs thuis of op het werk voor € 4,95 extra per document. Meer hierover op de pagina bezorgen van uw rijbewijs. Heeft u online een rijbewijs aangevraagd? Dan haalt u het rijbewijs persoonlijk op bij de gemeente.

Meenemen
 • bij 1e aanvraag: geldig identiteitsbewijs (paspoort of ID-kaart)
 • bij verlenging: het rijbewijs dat u al heeft, ook als het is verlopen
 • 1 pasfoto in kleur, niet ouder dan 6 maanden. Bekijk de pasfoto-eisen 
 • uw pinpas. U betaalt gelijk bij de aanvraag
 • als u jonger bent dan 18 jaar de begeleiderspas (RDW)
 • bij een online aangifte van vermissing de bevestiging van de RDW 

Bent u 75 jaar of ouder of heeft u een rijbewijs C, D, CE of DE? Lees dan de informatie onder de kop 'Gezondheidsverklaring en medische keuring'.

Fotohokje

Voor € 13,- kunt u een pasfoto voor de (online) digitale aanvraag rijbewijs maken. Voor een standaard pasfoto betaalt u € 9,-. In het fotohokje vindt u informatie over een juiste foto. Wij zijn niet verantwoordelijk voor de werking van het fotohokje en de kwaliteit van de foto's. U kunt alleen met pin betalen. 

Is de foto die u in het fotohokje gemaakt heeft niet geschikt? Dan heeft u 3 mogelijkheden:  
1. u haalt bij de balie een muntje voor een nieuwe foto
2. u scant de QR-code in het fotohokje voor contact met de klantenservice, zij sturen u een formulier voor teruggave van de kosten
3. u gaat naar de website van Photo-me en klik op mijn foto is afgekeurd

Rolstoelgebruikers adviseren we om pasfoto's bij een vakfotograaf te laten maken. 

Geldigheidsduur van uw rijbewijs

U mag niet rijden met een verlopen rijbewijs. Op uw rijbewijs staat een geldigheidsdatum. Tot die datum mag u rijden. Daarna moet u een nieuw rijbewijs hebben. Slaagt u voor een andere rijbewijscategorie? Of is uw rijbewijs niet meer leesbaar? Dan vraagt u een nieuw rijbewijs aan.

Geldigheidsduur rijbewijs
Soort rijbewijs / leeftijd Hoe lang geldig?
Rijbewijs tot en met 65 jaar 10 jaar
Rijbewijs 66 jaar en ouder tot uw 75ste verjaardag
tussen 70 en 75 jaar maximaal 5 jaar
75 jaar en ouder hangt af van de resultaten van de keuring (voor verlenging is een gezondheidsverklaring en medische keuring verplicht)
Rijbewijs met categorie C, D, E maximaal 5 jaar (voor verlenging is elke 5 jaar een gezondheidsverklaring en medische keuring nodig)
Rijbewijs op basis van medische indicatie geen vaste termijn (afhankelijk van de indicatie). De verloopdatum staat op het rijbewijs
Rijbewijs vervangen bij verlies of diefstal geldigheidsduur is dezelfde als het rijbewijs dat u kwijt bent. Opnieuw keuren is dan niet nodig
Rijbewijs kwijt of gestolen

Als u uw rijbewijs kwijt bent (verloren of gestolen), kunt u 

U betaalt altijd vermissingskosten. Daarna vraagt u meteen een vervangend of nieuw rijbewijs aan.  Maak een afspraak voor uw rijbewijs.

Het is niet nodig om aangifte bij de politie te doen.

U vraagt aan

 • een vervangend rijbewijs: hierbij nemen we de geldigheidsdatum over van het vermiste rijbewijs. Een nieuw medische keuring is dan niet nodig
 • een nieuw rijbewijs: u voldoet aan de eisen (bijvoorbeeld medische keuring) en u leest op deze pagina wat de geldigheidsduur is

Bij verlies of diefstal kan de aanvraag langer dan 5 werkdagen duren. De medewerker van de gemeente spreekt dan met u af wanneer u uw nieuwe rijbewijs kunt ophalen.

Gezondheidsverklaring en medische keuring

Vraag uw gezondheidsverklaring op tijd aan. Het kan langer dan 4 maanden duren voordat u een beslissing van het  (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) CBR krijgt. Kijk op de website van het CBR voor het laatste nieuws.

Bent u gezond genoeg om een rijbewijs te halen of uw rijbewijs te verlengen?

Dit beoordeelt het CBR met de Gezondheidsverklaring. Deze vult u zelf in. Op deze manier weet u zeker dat u veilig de weg op gaat. 

U vult een Gezondheidsverklaring in bij de volgende situaties

Gezondheidsverklaring aanvragen

óf

Het kan zijn dat het CBR meer informatie nodig heeft om te bepalen of u gezond genoeg bent om te rijden. Binnen 4 weken ontvangt u bericht van het CBR. Zij verwijzen u dan naar een arts voor een keuring of nodigen zij u uit om een rijtest  te doen.

Lees ook de informatie over medische keuring op de website RDW 

Rijbewijs halen met 17 jaar

Jongeren kunnen met 17 jaar hun rijbewijs (categorie B) halen. Tot hun 18e jaar mogen zij dan onder begeleiding van een coach autorijden. Kijk voor meer informatie op 2todrive.nl (begeleid rijden)De coach moet op een begeleiderspas staan.

Je kunt je rijbewijs alleen aanvragen, als je de begeleiderspas aan de baliemedewerker laat zien. Of de aanvraag voor de begeleiderspas. Via de RDW vraag je de begeleiderspas aan en meld je je coach aan

Buitenlands rijbewijs omwisselen naar Nederlands rijbewijs

Heeft u een buitenlands rijbewijs en woont u in Nederland? Dan mag u tijdelijk in Nederland rijden met het buitenlands rijbewijs. Daarna moet u het rijbewijs omwisselen bij uw gemeente. Lees wat voor u van toepassing is op de websites van de Rijksoverheid en de RDW 
Voor het omwisselen maakt u een afspraak bij de Gemeentewinkel.

Meer informatie

Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Vul dan het contactformulier in, binnen 5 werkdagen geven wij u antwoord.

Heeft u zaken te regelen die niet kunnen wachten? Bel ons daarover op telefoonnummer 14 078, wij denken graag met u mee in oplossingen. 

Digihulplijn helpt u met uw vragen over de computer of mobiel. Hiervoor belt u 0800-1508. Te bereiken van maandag tot en met vrijdag van 09.00-17.00 uur.