Winnaars klusbonnen bekend

De vragenlijst voor inwoners over woningisolatie is afgerond. Ruim 300 Alblasserdammers met een koophuis hebben hun mening gegeven. Onder de deelnemers hebben we drie kluscadeaubonnen verloot. De winnaars zijn Leonie Oosting, Linda van Houwelingen en de familie Nobel.

Al bezig met isolatie

Ongeveer twee derde van de respondenten is al bezig met de isolatie van hun woning. Daarbij is geld besparen voor de meesten het belangrijkste argument. Op de 2e en 3e plaats komen meer comfort en bijdragen aan duurzaamheid en de energietransitie. Ruim 40% van de deelnemers geeft aan dat hun huis al goed geïsoleerd is (energielabel A-C). Daar staat tegenover dat bijna evenveel deelnemers niet weet wat hun huidige energielabel is. 

Helpen

In het najaar begint de gemeente met de meerjarige lokale isolatie-aanpak. We hebben woningeigenaren daarom ook gevraagd waar ze behoefte aan hebben. Daarbij scoort geld om de maatregelen te laten uitvoeren het hoogst. Maar ook meer technische kennis over de mogelijkheden, onafhankelijk advies over de voor- en nadelen, goedkopere isolatiematerialen, en tijd om zelf maatregelen uit te voeren, worden genoemd. Ze willen het liefst per brief of e-mail op de hoogte gehouden worden over het project. Daarna volgen de Klaroen en gemeentelijke website. Social media worden het minste genoemd. 

Ontzorgen

De lokale isolatie-aanpak wordt momenteel verder uitgewerkt. Het plan is dat woningeigenaren met een laag energielabel bezoek krijgen van een onafhankelijke adviseur. Samen met de bewoners kijkt de adviseur wat er mogelijk is. Dat advies is deels technisch, maar ook financieel en administratief. Minima krijgen de kosten van de werkzaamheden volledig vergoed. En alle inwoners worden ontzorgd met betrekking tot het aanvragen van offertes, het kiezen van een aannemer en de nazorg. Alles is erop gericht om het voor inwoners zo gemakkelijk mogelijk te maken. Dit project is een samenwerking tussen de gemeente Alblasserdam en vier andere Drechtsteden.

Zelf aan de slag met woningisolatie? Kijk op duurzaam-drechtsteden.nl/isoleren.