Berging Hawker Typhoon vliegtuig in februari van start

Op maandag 26 februari 2024 start de berging van het Hawker Typhoon jachtvliegtuig dat op 28 september 1944 is neergestort in de polder Kortland.

Vliegtuigbergingen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog gingen ruim 5500 vliegtuigen in Nederland verloren. Van een groot deel hiervan liggen nog restanten in de Nederlandse bodem. Wrakken van vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog worden geborgen door een speciaal team van Defensie. Dit team staat onder leiding van de Stafofficier Vliegtuigberging van de Koninklijke Luchtmacht.

Betrokken partijen

De maatschappelijke werkgroep Hawker Kortland heeft het initiatief gestart om te onderzoeken of het vliegtuigwrak geborgen kon worden. In oktober 2023 heeft de gemeenteraad van Alblasserdam krediet beschikbaar gesteld voor de berging van restanten van het Hawker Typhoon vliegtuig. Hierna is de voorbereiding en de aanbesteding van de civiele ondersteuning gestart. Gemeente Alblasserdam is opdrachtgever van het project en heeft de voorbereiding en uitvoeringsbegeleiding uitbesteed aan DAGnl. Tijdens de daadwerkelijke berging heeft het team van Defensie de leiding. De civieltechnische werkzaamheden worden uitgevoerd door Den Ouden – Bodac. Tijdens het hele proces is de werkgroep Hawker Kortland betrokken en ondersteunend.

Start werkzaamheden

Vanaf 5 februari 2024 beginnen de voorbereidende werkzaamheden. Gestart wordt met het gereedmaken van het terrein. Vanaf dit moment is een beperkt deel van het bos afgesloten voor publiek. De daadwerkelijke berging start op 26 februari 2024 en duurt circa 2 weken. De verwachting is dat bij de berging geen vleugels, staartstuk of propellers naar boven komen. Het zal gaan om delen van de romp, de cockpit, motor, munitie en wapensystemen.

Afsluitingen in het wandelgebied Polder Kortland gedurende de voorbereiding en berging

(Klik op de afbeelding voor een grotere weergave)

Bezoekersmiddag

Om de berging zorgvuldig en veilig te laten verlopen, is het niet toegestaan om zonder toestemming de bergingslocatie te betreden. Geïnteresseerden krijgen de kans om tijdens een speciale bezoekersmiddag een kijkje te nemen. Om kinderen kennis te laten maken met de geschiedenis van Alblasserdam in de Tweede Wereldoorlog, worden de bovenbouwklassen van de Alblasserdamse basisscholen ook uitgenodigd. De exacte datum en invulling van deze bezoekersmiddag wordt later bekend gemaakt.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op www.alblasserdam.nl/hawkertyphoon.

Over de Hawker Typhoon

De crash met het Hawker Typhoon jachtvliegtuig van de Britse Royal Airforce gebeurde op 28 september 1944. Het vliegtuig was onderdeel van een groep van vier Hawker Typhoons die deel uitmaakten van het 609 (West Riding) Squadron Royal Auxiliary Air Force. Zij vertrokken die dag vanuit Noord-Frankrijk met de opdracht om een aanval uit te voeren op een aantal binnenvaartschepen die afgemeerd lagen op de Lek. Het vliegtuig van de Belgische flight lieutenant Jean Noël Vandaele werd daarbij geraakt door vijandelijk vuur en crasht in de polder Kortland. De piloot kwam hierbij om het leven. Zijn lichaam is geborgen en begraven op de Erebegraafplaats van de Oude Torenhof in Alblasserdam.