De Week van het lezen en schrijven

Van 8 tot en met 15 september is het de landelijke Week van het lezen en schrijven. Dit vindt ieder jaar plaats. Tijdens deze week is er aandacht voor het verminderen en het voorkomen van laaggeletterdheid. Ongeveer 2,5 miljoen Nederlanders hebben moeite met lezen, schrijven en rekenen. Daardoor hebben ze ook vaak moeite met een computer of een smartphone. Dat heeft veel gevolgen. Een baan vinden, gezond leven en grip hebben op je geldzaken is dan lastiger.

Wethouder Margreet de Deugd vindt het belangrijk om dit onder de aandacht te brengen. Vooral zodat deze mensen weten dat ze niet alleen zijn en dat er hulp is. Onze samenleving wordt sterker als iedereen kan meedoen. Daarom is er het Taalhuis in de bibliotheek. Hier zijn gratis taalopleidingen voor beginners met getrainde taalcoaches voor één op één ondersteuning. Ook is er iedere maandag tussen 10.00 en 12.00 uur een taalcafé waar mensen kunnen oefenen met Nederlands spreken. Aanmelden is niet nodig. Meer informatie kunt u krijgen via info@taalpuntalblasserdam.nl of op www.debibliotheekaanzet.nl/leren.

Speciale editie van taalcafé en excursie naar Kinderdijk

In de Week van het lezen en schrijven is er op maandag 11 september van 10.00 tot 11.30 uur in De Rederij (Cortgene 2) een speciale editie van het taalcafé: Samen naar de molen. Iedereen is hierbij welkom, aanmelden is niet nodig. Deelnemers bereiden een taalexcursie naar Kinderdijk voor. De excursie vindt plaats op maandag 9 oktober. 

College over laaggeletterdheid

Op dinsdag 12 september van 15.00 tot 17.00 uur is er een online college over laaggeletterdheid en de beheersing van basisvaardigheden. Het gaat in op de impact van laaggeletterdheid en de aanpak in de Drechtsteden: hoe ga je om met een doelgroep die moeite heeft met lezen, schrijven, rekenen en/of niet digitaal vaardig is? Hieraan werken de Sociale Dienst Drechtsteden, de Stichting Lezen en Schrijven, de Bibliotheek Aanzet en de Erasmus Universiteit mee. U kunt zich online aanmelden.

Lezen

Het is belangrijk om al jong te beginnen met (voor)lezen en om dit ook door te zetten op school en thuis. Zo krijgen kinderen meer plezier in taal. Zij zullen later makkelijker kunnen lezen en schrijven. Bibliotheek AanZet heeft bibliotheekconsulenten die op scholen kunnen komen om het lezen bij leerlingen extra te stimuleren.