Veel innovatieve bedrijven in Alblasserdam

Alblasserdam scoort hoog op het percentage innovatieve bedrijven. Dat blijkt uit de data van Innovatiespotter. Op het economiedashboard van www.waarstaatjegemeente.nl is te zien dat er 106 innovatieve bedrijven in onze gemeente gevestigd zijn. Dat komt neer op 4,52% van het totaal, het hoogste percentage in heel Nederland.

Innovatie

“Wat een prachtig resultaat,” vertelt Freek de Gier, wethouder lokale economie, enthousiast. “Ik heb veel contact met bedrijven en natuurlijk vertellen ze me dan wel eens over hun projecten en innovaties. Maar dat het percentage zo hoog zou uitpakken, is voor mij ook een verrassing. Ik ben echt trots op onze ondernemers!” Innovatie is een belangrijke graadmeter voor een gezonde economie. Ook kunnen innovatieve ondernemers een waardevolle bijdrage leveren aan maatschappelijke transities. Denk bijvoorbeeld aan de energietransitie of het hergebruiken van grondstoffen. 

Dashboard

Op de website www.waarstaatjegemeente.nl worden allerlei openbare data over gemeenten getoond. Het gaat bijvoorbeeld om inwonersaantallen en huishoudsamenstelling, maar ook over de zorg, veiligheid en economie. Op het economie-dashboard is sinds vorige week het onderdeel innovatie toegevoegd. Hiervoor heeft het bedrijf Innovatiespotter met artificial intelligence (AI) alle Nederlandse bedrijven geanalyseerd. 

SmartDelta Drechtsteden

Alblasserdam is niet de enige gemeente in de regio die goed scoort op het percentage innovatieve bedrijven. Hendrik-Ido-Ambacht komt uit op 2,88%, Papendrecht op 3,09%, Zwijndrecht 2,85% en Sliedrecht op 3,84%. Dordrecht scoort als grotere gemeente net iets lager (2,13%), maar daar staat tegenover dat zij in absolute aantal meer innovatieve bedrijven hebben (326).

Innovatieve bedrijven Alblasserdam