Buiten spelen met het Natuurpaspoort in Alblasserdam

Deze week worden op de basisscholen in Alblasserdam weer natuurpaspoorten uitgedeeld aan kinderen van groep 3 tot en met 8. In totaal zijn er zo’n 1600 boekjes met daarin vijftig leuke dingen om te doen in de natuur. Zoals een nachtje kamperen, groente kweken, een speurtocht door het bos maken of de sloot onderzoeken.

Kick-off

Op woensdag 11 oktober is de gezamenlijke aftrap van het Natuurpaspoort. Tijdens de kick-off presenteren de deelnemende partijen zich en kunnen kinderen al verschillende activiteiten uit het paspoort doen. Zo kunnen ze knutselen met materialen uit de natuur, een blotevoetenpad lopen en een marshmallow roosteren boven het vuur. Iedereen is welkom tussen 14.30 en 16.30 uur bij de Scouting Alblasserdam aan de De Savornin Lohmanweg 40a. Aanmelden is niet nodig. Kinderen die op school geen natuurpaspoort hebben ontvangen kunnen deze hier krijgen. Het is ook mogelijk een paspoort op te halen op De Rederij.

Buiten spelen stimuleren

Het natuurpaspoort is in 2018 voor het eerst uitgedeeld en is een initiatief van natuurcoach Jolanda Huigen van het ABC-team. Het doel is om buitenspelen te stimuleren. "En dat is heel belangrijk in deze tijd waarin we veel digitaal doen en gamen ontzettend populair is”, zegt Jolanda. "Buitenspelen en tijd doorbrengen in de natuur is heel gezond. We doen dit in Alblasserdam al best goed, maar het kan altijd nog meer en beter. Met het paspoort willen we kinderen en ouders enthousiast maken en op ideeën brengen.”

Alleen of met elkaar

De betrokken partijen hopen dat de kinderen alle dingen uit het paspoort gaan doen. Ze kunnen zelf aan de slag gaan, met vriendjes, met het gezin óf met heel Alblasserdam. Een aantal activiteiten wordt namelijk georganiseerd. Welke dit zijn staat op de voorkant van het paspoort en meer informatie is te vinden op www.abcalblasserdam.nl onder de tegel ‘Natuur’lijk Alblasserdam'. Sommige activiteiten uit het eerste paspoort zijn inmiddels een traditie geworden, zoals de nachtwandeling. Die staat ook komend jaar weer op het programma.

Veranderingen

Er is een aantal veranderingen ten opzichte van de eerdere natuurpaspoorten. Zo zijn er nu twee verschillende versies. Er is een paspoort voor groep 3, 4 en 5 en een paspoort voor groep 6, 7, en 8. Daarmee hoopt de organisatie activiteiten te kunnen aanbieden die beter aansluiten bij de leeftijd. Ook nieuw is het kopje ‘duurzaamheid’, waaronder activiteiten staan als afval verzamelen uit de natuur, een kunstwerk maken van materialen uit de natuur en iets planten in een bloembak.

Betrokken organisaties

Het natuurpaspoort 2023/2024 is een initiatief van ‘Natuur’lijk Alblasserdam van het ABC-team in samenwerking met Scouting Alblasserdam Wasko’s Natuur BSO, Kinderboerderij De Plantage, Stichting Welzijn Alblasserdam en de gemeente Alblasserdam.

 

Afbeelding van de twee soorten Natuurpaspoorten in Alblasserdam 2023