Resultaten grond- en wateronderzoek PFAS in moestuinen bekend

De resultaten van het onderzoek naar het PFAS-gehalte in de bodem en het water nabij moestuinen zijn bekend. Het onderzoek vond plaats in Dordrecht, Sliedrecht, Papendrecht en Molenlanden. Alle moestuineigenaren in die gemeenten kunnen regen- en kraanwater gebruiken in hun moestuin. Niet iedereen kan slootwater gebruiken.

Voorzichtigheid

"PFAS en de fabriek van Chemours in Dordrecht baart veel Alblasserdammers zorgen," vertelt wethouder Marten Japenga. "Ik deel die zorgen en wil graag benadrukken dat we samen met andere overheden in de regio nauw vinger aan de pols houden." Dit onderzoek is daarvan een voorbeeld. 

Omgevingsdienst

In dit onderzoek is gekeken naar de PFAS-waarden in bijvoorbeeld grondwater, regenwater en slootwater. Ook het PFAS-gehalte in de bodem van moestuinen is onderzocht. Het is een aanvulling op een eerder onderzoek van het RIVM naar het eten van groenten en fruit uit de moestuin. Meer informatie over het onderzoek en de resultaten ervan, zijn te vinden in dit nieuwsbericht op de website van de Omgevingsdienst Zuid-Holland-Zuid.

Adviezen

In Alblasserdam is nog geen onderzoek gedaan. Daarom kunnen er geen officiële adviezen worden gegeven. "Maar," vertelt wethouder Japenga, "we kunnen wel voorzichtigheid betrachten." Vanuit de gedachte 'voorkomen is beter dan genezen' is het verstandig om het eten van groenten en fruit uit eigen moestuin af te wisselen met groenten en fruit uit de winkel. En ook het water om gewassen in de moestuin te besproeien, kunnen inwoners het beste variëren. De ene keer water uit de regenton, de andere keer kraanwater. 

Meer informatie

Heeft u vragen over dit of het eerdere moestuinonderzoek? U bent van harte welkom op de inloopavond op woensdag 18 januari in De Lockhorst in Sliedrecht. Het adres is Sportlaan 1, 3364 AT. Er zijn 2 inloopsessies waarin we uitleggen wat er onderzocht is en hoe u om kunt gaan met grond en water in uw tuin. De eerste sessie begint om 18.30 uur en de tweede om 19.30 uur. Beide sessies duren een uur.  


Op de pagina OZHZ.nl/pfasinmijntuin staat alle informatie over het volledige moestuinonderzoek en de resultaten. Hier staat ook een overzicht met veelgestelde vragen en antwoorden. Alle informatie over PFAS en Chemours vindt u op deze pagina van de gemeente Dordrecht. Heeft u vragen over uw gezondheid en PFAS? Daarvoor kunt u terecht bij GGD Zuid-Holland-Zuid.