Waterschap houdt zaterdag hoogwater-oefening

Zaterdag 9 december organiseert waterschap Rivierenland een grote oefening voor hoogwater. Dijkwachten lopen alle dijken langs de grote rivieren na. Ook de Oost- en West-Kinderdijk in Alblasserdam komen aan bod.

Dijkbewaking

De oefening zou je kunnen omschrijven als een soort speurtocht. In kleine groepjes lopen de dijkwachten over de dijk en doorgaans rijdt er ook een auto mee. Voor de oefening zijn er op de dijk items geplaatst, die de dijk zouden kunnen verzwakken. Die moeten ze vinden en melden bij de dijkposten in bijvoorbeeld Kinderdijk of Papendrecht. De dijkwachten zijn herkenbaar aan speciale hesjes. Langs de dijk zijn de patrouilles per auto en te voet actief, overdag en in de avond.

Klaar voor hoogwater

De oefening is belangrijk om goed voorbereid te zijn op hoogwater. Waarnemers kijken of de procedures goed verlopen, of het materieel in orde is en hoe de samenwerking verloopt. Gemeenten en de hulpdiensten zijn op de hoogte. Inwoners die vragen hebben over de oefening kunnen contact opnemen met waterschap Rivierenland.