'Kinderen kunnen even alles vergeten en plezier maken' (deel 3 van serie)

Zo’n tien kinderen hebben meegedaan aan de eerste sport -en spelochtend in MFC Maasplein voor kinderen die vanuit Oekraïne naar Nederland zijn gevlucht. De sportieve speelochtend werd verzorgd door het ABC-team van de gemeente Alblasserdam. Ook in de komende weken blijven de kinderen iedere woensdag tussen 09.30 en 12.00 uur welkom om onbezorgd te spelen. De hele ochtend is er iemand aanwezig die zowel Oekraïens als Nederlands spreekt en dus kan vertalen.

In bewegingSpelochtend voor kinderen uit Oekraine

Laurens Barnhoorn is buurtsportcoach bij het ABC-team en ging met de kinderen aan de slag. “Het is wel een beetje met handen en voeten communiceren, maar je ziet wel dat sport en spel elkaar verbindt. Veel kinderen kenden elkaar ook niet eens en hebben hier kennis gemaakt met elkaar. Ik vind het mooi om de kinderen in beweging te brengen en dat ze hier even alles kunnen vergeten en plezier kunnen hebben.”

Aanmelden

Dankzij afspraken tussen basisschool ’t Nokkenwiel, Vluchtelingenwerk, de gemeente Alblasserdam en het ABC-team van de gemeente kan er ook in de komende weken gesport, geknutsel, getekend en gespeeld worden in het Maasplein aan de Maasstraat in Alblasserdam. Het initiatief kwam tot stand na overleg met gevluchte ouders en het vluchtelingenwerk. Het is de bedoeling dat de kinderen niet zelf naar het MFC Maasplein komen, maar gebracht worden door een ouder of verzorger. Bij aankomst moeten zij zich aanmelden om deel te nemen aan de activiteit.

De Zwerver

Voor de wat oudere kinderen, vanaf ongeveer twaalf jaar oud, wordt gekeken of er aansluiting gezocht kan worden bij de sportclubs in Alblasserdam. De Oekraïense kinderen zouden bijvoorbeeld graag voetballen bij één van de clubs in de buurt. Er wordt hier gekeken naar welke mogelijkheden er zijn. Zoals het er nu naar uitziet, kunnen de kinderen vanaf deze week voetballen bij vv De Zwerver in Kinderdijk.

Stroopwafels

Afgelopen week werden de kinderen en hun ouders getrakteerd op stroopwafels. Die waren gemaakt door de Werkvisie Maasplein. Deze organisatie beheert het gebouw.

Vragen

Iedere maandagmiddag is er van 13.00 tot 15.00 gelegenheid tot ontmoeting in de Havenkerk van Alblasserdam. Oekraïners en gastgezinnen zijn hier van harte welkom bij Vluchtelingenwerk Alblasserdam. U kunt voor informatie ook terecht op de website van de Veiligheidsregio ZHZ. Vragen aan de gemeente kunt u telefonisch stellen via 14078 of via een e-mail aan oekraine@alblasserdam.nl.