Houtstook

Een 'gezellig' haardvuur is slecht voor onze gezondheid en het milieu. Houtrook bevat veel fijnstof dat onze luchtwegen en hart- en bloedvaten aantast. Stook daarom weinig en - als u al stookt - bewust met deze tips.

Wanneer kan de kachel aan?

Wilt u een vuurtje stoken? Kijk dan eerst op de online Stookwijzer of in de Stookwijzer app. De stookwijzer geeft met code rood of oranje aan wanneer u beter niet kunt stoken. Bijvoorbeeld bij mist en weinig wind blijft de rook langer hangen en hebben mensen er meer last van. De stookwijzer geeft 6 uur van tevoren aan wanneer code rood geldt.

Foto van een hand met een telefoon waarop de Stookwijzer App geopend is. Daarnaast staat in tekst een verwijzing naar www.stookwijzer.nl voor meer informatie.

Stooktips voor minder overlast

Met deze tips kunt u overlast verminderen:

  • Controleer de stookwijzer of de weersomstandigheden gunstig zijn.
  • Stook alleen droog en onbewerkt hout.
  • Zorg dat de kachelpijp op de juiste plek en hoogte zit.
  • Gebruik een regenkap op de kachelpijp om deze tegen vocht te beschermen.
  • Ziet u veel rook? Dan is de verbranding of luchttoevoer niet goed geregeld.
  • Laat minimaal één keer per jaar de schoorsteenveger komen.
  • Bij windstil en mistig weer is het beter om niet te stoken.

Gevolgen voor de gezondheid

Bij het verbranden van hout komt veel fijnstof vrij. Fijnstof kan leiden tot hart- en vaatziekten, luchtwegklachten, longkanker en chronische aandoeningen. Ook komen er andere schadelijke stoffen vrij, zoals koolmonoxide en PAK's. Niet alleen u, maar ook uw buren door houtstook gezondheidsklachten krijgen. 

Iedereen moet opgelucht kunnen ademhalen

Iedereen in Nederland moet opgelucht kunnen ademhalen. Stook minder hout en kijk op www.longfonds.nl hoe u nog meer kunt bijdragen. Benieuwd hoe het met de lucht in uw omgeving is gesteld? Bekijk de actuele kwaliteit op www.longfonds.nl/gezondelucht.

Last van houtrook

Heeft u last van de rook of geur van houtstook? Uw buren weten vaak niet dat ze overlast veroorzaken, dus ga met hen in gesprek. Tips kunt u vinden op de website van Milieu Centraal. Komt u er niet uit? Probeer Buurtbemiddeling of meld de overlast bij de Omgevingsdienst Zuid-Holland-Zuid.