Geveltuinen
De gemeente wil de buitenruimte in Alblasserdam graag vergroenen. Daarom leggen we geveltuinen aan in het dorp. Een geveltuin is een smalle strook groen aan de voorkant van een huis zonder voortuin. De stoeptegels worden vervangen door vruchtbare aarde. Daarin kunt u naar eigen smaak planten neerzetten.
Een aantal woningen in Alblasserdam hebben geen voortuin. Bij de voordeur stappen ze meteen op de stoep. De stoep komt tot aan de gevel van de woning waardoor er geen ruimte is voor groen. De stoep is grond van de gemeente en hoort bij de openbare ruimte. Voor bewoners van een woning zonder voortuin biedt de gemeente aan om langs de gevel van de woning een aantal trottoirtegels te verwijderen. De bewoners kunnen daar plantjes in zetten. We noemen dit een geveltuin.
Waarom een geveltuin?
Planten en groen hebben veel voordelen. Ze zijn mooi om naar te kijken en helpen tegen hittestress en wateroverlast. Met een geveltuin levert u dus ook een bijdrage aan de klimaatadaptatie en duurzaamheid.
Hoe werkt het?
De gemeente verwijdert gratis de tegels en vult de geveltuin met aarde. Daarna vragen we bewoners om er planten in te zetten en de tuin verder te onderhouden.
Voor wie?
Inwoners uit Alblasserdam zonder voortuin kunnen zich hiervoor aanmelden. Huurders vragen wij eerst contact op te nemen met de verhuurder.
Aanmelden?
U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen naar gemeente@alblasserdam.nl onder vermelding van 'Geveltuin'. Na ontvangst van uw mail zullen we contact met u opnemen.
- Als bewoner draagt u zorg voor de planten en het onderhoud.
- De gemeente blijft eigenaar van de grond.
- Heeft u interesse? Mail naar: gemeente@alblasserdam.nl. Huurders vragen wij eerst contact op te nemen met de verhuurder.
- Na ontvangst van uw aanvraag beoordelen wij de situatie bij uw woning. We kijken of een geveltuin technisch mogelijk is. Na goedkeuring plannen we een datum voor de werkzaamheden. U ontvang hierover een mail.
- In opdracht van ons verwijdert een aannemer de stoeptegels langs de gevel van uw huis. Het bestaande zand wordt tot ca. 30 cm diepte uitgegraven. Daarna leggen we een laag vruchtbare aarde in uw geveltuin. Dit doen we kosteloos.
- Verwijder zelf geen tegels. Dat doen wij voor u.
- Vul uw geveltuin met passende beplanting. Geen bomen en grote struiken.
- Houd rekening met een maximale diepte van 30 cm in de grond. Daaronder kunnen kabels en leidingen liggen. Eventuele schade komt voor rekening van de bewoner.
- Een afrastering rondom de geveltuin is niet toegestaan.
- Verzorg uw geveltuintje goed, bijvoorbeeld door:
- Regelmatig water te geven.
- Regelmatig te snoeien. De plantjes mogen niet over de stoep of de grens met uw buren heen hangen en hinder veroorzaken.
- Onkruid te verwijderen. Chemische bestrijdingsmiddelen zijn niet toegestaan.
- Met enige regelmaat te bemesten.
- Groenafval en zwerfafval te verwijderen.
- De geveltuin mag maximaal zo breed zijn als uw woning.
- De doorloopruimte op de stoep moet breed genoeg blijven (1.10 m, 1.50 m of 1.80 m, per straat verschillend).
- Wanneer wij een onveilige of onverzorgde situatie constateren, vragen we u dit te verhelpen. Bij herhaling zullen we de geveltuin verwijderen en stoeptegels terugplaatsen.
- Het kan zijn dat de beplanting of gehele geveltuin verwijderd moet worden in verband met grondwerkzaamheden die uitgevoerd moeten worden.
- Als u in een huurwoning woont, neem dan contact op met de verhuurder voordat u een geveltuin aanvraagt.
- Als u uw geveltuintje weer wilt laten verwijderen, kunt u een mail sturen naar gemeente@alblasserdam.nl onder vermelding van 'Geveltuin'.
- Voorafgaand aan onze werkzaamheden, moet u zelf de planten verwijderen.
- Wij zullen daarna (kosteloos) zorgen dat de tuin wordt dichtgemaakt met stoeptegels.
- Gaat u verhuizen? Vraag dan eerst of de nieuwe bewoner uw geveltuin misschien wil overnemen. Als dat niet het geval is, kunt u de geveltuin laten verwijderen.
Planten zijn heel belangrijk voor klimaatadaptatie. Ze helpen ons omgaan met de gevolgen van klimaatverandering en onze omgeving duurzamer te maken. Dit doen ze bijvoorbeeld zo:
- Bescherming tegen hitte(stress): Planten helpen steden en dorpen af te koelen, vooral tijdens hittegolven. Dit doen ze door schaduw te bieden en gebouwen te isoleren. Ook geven ze water af via hun bladeren.
- Wateroverlast voorkomen: Planten nemen water op. Ook zorgen borders ervoor dat water in de bodem zakt. Groene daken helpen water langzaam af te voeren.
- Biodiversiteit vergroten: Dieren en insecten leven in het groen. Meer groen maakt ecosystemen, die helpen tegen klimaatveranderingen, sterker.
- Koolstofopslag: Planten verbeteren de luchtkwaliteit door koolstofdioxide op te nemen en zuurstof af te geven.
- Gezondheid en welzijn: Groene omgevingen helpen mensen zich goed te voelen in lijf en hoofd. Dit is ook belangrijk is in een veranderend en onvoorspelbaar klimaat.