Dossier PFAS

Het is confronterend om te zien welke impact de uitstoot van PFAS heeft op de omgeving, ook voor ons als gemeente. Deze stoffen horen niet thuis in het milieu, niet in ons water, niet in onze bodem, niet in ons voedsel én niet in ons zwemwater.

Standpunt: “nul uit de pijp”

De uitstoot van PFAS moet naar nul en wel zo snel mogelijk. Deze stoffen horen niet thuis in het milieu. Het is niet voor niets dat wij ons samen met de provincie, de buurgemeenten, GGD, OZHZ, de waterschappen en de drinkwaterbedrijven hard maken om die uitstoot terug te dringen. Daarin zijn al grote stappen gezet. Maar dat gaat ons nog niet ver genoeg. Veel van de problemen waar we nu mee kampen, komen door uitstoot uit het verleden. Dat onderstreept de noodzaak voor ‘nul uit de pijp’ en voor een verbod op PFAS.

Nieuwsoverzicht

Voor een overzicht van alle nieuwsberichten over dit dossier, kijkt u op deze nieuwspagina.

Resultaten onderzoek

Er zijn verschillende onderzoeken naar de impact van PFAS gedaan. Wij hebben voor u op een rij gezet welke onderzoeken er zijn en wat de conclusie is.

Eieren

Het RIVM raadt af om eieren van hobbykippen uit de regio te eten. (Advies van 21 december 2023)

Moestuin

Het RIVM geeft aan dat de moestuinen in Alblasserdam veilig zijn. (Advies van 12 januari 2023)

Voedselbos

Gemeente Alblasserdam heeft naar aanleiding van PFAS in het Lammetjeswiel besloten om opnieuw de grond van het voedselbos te toetsen. Het maximale gehalte aan PFOA in de bodem van het voedselbos van 0,86 µg/kg. Bij het overstijgen van de norm van 2,3 µg/kg is het advies om afwisselend te eten uit eigen tuin en de winkel. Gelukkig blijft de grond van ons voedselbos ver onder deze norm. Het voedselbos is veilig. (raadsmemo van 26 oktober 2023)

Drinkwater

Het drinkwater is veilig. Oasen levert het drinkwater. Zij controleren het drinkwater op PFAS. De analysetechnieken om PFAS nauwkeurig te meten verbeteren steeds. Hierdoor kunnen zij heel nauwkeurig zeer kleine hoeveelheden meten. (advies van november 2023)

Zwemwater

Het waterschap meet PFAS in deze wateren. Ook in het Lammetjeswiel. Er is op dit moment geen advies voor sluiting van het zwemwater in het Lammetjeswiel, of op andere plekken in Alblasserdam. (advies van 14 juli 2023)

Alle gemeentelijke informatie over Chemours

Op www.dordrecht.nl/chemours vindt u alle gemeentelijke informatie vanaf 2016 over de uitgevoerde onderzoeken en acties die de 4 gemeenten gezamenlijk ondernemen op het dossier Chemours.