Blik op ons college

De leden van het college schrijven beurtelings een blog over een actueel thema. Deze columns verschijnen tweewekelijks op de gemeentepagina in De Klaroen onder de titel Blik op ons college.

 • Zero discrimination day

  22 maart 2023

  Gisteren was het de internationale dag tegen racisme en discriminatie. In het Engels heet het 'Zero discrimination day', naar nul discriminatie. Deze dag is in 1966 door de Verenigde Naties opgericht na een bloedbad bij een vredesdemonstratie tegen de apartheidswetten in Sharpeville in Zuid-Afrika. Wereldwijd wordt op deze dag stilgestaan bij de gevolgen van racisme en discriminatie en opgeroepen tot gelijke behandeling en tolerantie. In Alblasserdam willen we vanaf nu jaarlijks stilstaan bij deze dag.

 • Het goud van de samenleving

  15 maart 2023

  De lente staat voor de deur! Overal in grasvelden, tuinen en bermen komen de narcissen en krokussen weer op. Voorzichtig openen ze hun eerste bloemen en tonen ons hun gele, witte en paarse kleurenpracht. Aan de takken van de bomen is de eerste bloesem waar te nemen. En op de kinderboerderij zijn de eerste geiten lammeren geboren.

 • Praat mee over uw wijk en de toekomst

  08 maart 2023

  De Omgevingswet zorgt voor meer duidelijkheid over de ruimte waarin we wonen, werken en leven. Denk aan water, wegen, natuur, monumenten en het bouwen van nieuwe woningen of gebouwen. In deze wet worden bestaande regels samengevoegd en vereenvoudigd.

 • Van A naar B in de Drechtsteden

  15 februari 2023

  Afgelopen zomer, net nadat ik gestart was als wethouder, woonde ik een regionale Smart Delta Drechtsteden bijeenkomst bij waar weerman Gerrit Hiemstra sprak over klimaatverandering. Terwijl ik luisterde dacht ik, ja dit weet ik allemaal wel… we zijn druk bezig met initiatieven om uitstoot te beperken en ik hoef echt niet te horen dat het nog niet genoeg is. Maar niet lang daarna drong zijn verhaal pas echt tot mij door. Denken in algemene maatregelen van de overheid is makkelijk maar niet genoeg. Wat doe ik zelf als bijdrage aan een beter milieu en hoe verklein ik mijn eigen CO2 footprint?

 • Democratie

  08 februari 2023

  Deze week is Jan Willem Boersma voorgedragen als nieuwe burgemeester van Alblasserdam. De afgelopen tijd heeft een vertrouwenscommissie een zorgvuldig sollicitatieproces doorgelopen. In de commissie zitten fractievoorzitters van partijen in onze gemeenteraad en de Commissaris van de Koning. De gemeenteraad, de Alblasserdammers die door jullie als kiezers zijn gekozen, vergaderde hier maandag over en heeft een kandidaat voorgedragen. Die wordt 30 maart geïnstalleerd. Ik zie dit als een mooi democratisch proces.

 • Een gezond en duurzaam 2023

  18 januari 2023

  Uitzonderlijk warm, zo begon het nieuwe jaar 2023. En je hoort steeds vaker dat 'het weer uitzonderlijk' was. Door de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen verandert ons klimaat. We krijgen vaker te maken met extremen in kou, warmte, droogte en regenval.

 • Lokale bedrijven met internationale uitstraling

  11 januari 2023

  Als je denkt aan een lokaal bedrijf met internationale uitstraling dan denk je al snel aan Oceanco. Toch zijn zij niet het enige bedrijf met een internationale klantenkring en een sterke lokale binding waar we als inwoners trots op mogen zijn.

 • Wisselende gezichten

  04 januari 2023

  Het nieuwe jaar is begonnen. 2023 kende een warme start! Qua temperatuur en vanwege de wijze waarop velen het nieuwe jaar feestelijk hebben ingeluid. Met veel siervuurwerk en oorverdovende knallen. Niet alles bleef heel. Een jaarwisseling dus met wisselende gezichten: vrolijk, feestelijk en (enigszins) bedroefd.

 • Oog voor elkaar

  14 december 2022

  December is een maand met twee gezichten. Mensen kijken ernaar uit of zien ertegen op. Op de één of andere manier "moet" er veel in deze tijd van het jaar. Het moet feestelijk en gezellig zijn, en vooral samen met vrienden of familie. Of het moet juist een moment van bezinning zijn. Dit levert druk op en hoge verwachtingen, die kunnen uitmonden in spanning en teleurstellingen. Ik voel dat ook en doe daarom ook mijn best om deze maand te relativeren.

 • Financieel fit, de kop in het zand of de eindjes aan elkaar knopen?

  23 november 2022

  Voor veel mensen zijn de huidige tijden niet makkelijk en daar zou ik graag even bij stil willen staan. Dit is geen stukje waarin een wethouder u als inwoner gaat vertellen hoe u met uw geld moet omgaan, maar het wordt voor iedereen wel steeds lastiger om financieel fit te blijven. Boodschappen worden steeds duurder en het inkomen groeit niet mee. Dit gaat voor veel mensen knellen. 

 • Veilig verkeer, dat doen we samen

  26 oktober 2022

  We hebben zo’n haast tegenwoordig. In het verkeer is dat niet echt handig. Als we in de auto zitten, vinden we fietsers en voetgangers maar lastig. En als we ergens wandelen of fietsen, ergeren we ons aan de automobilisten. Ik denk dat dit wel herkenbaar is.

 • Vooruitgang boeken

  19 oktober 2022

  Wat ben ik blij! Blij dat de gemeenteraad eind september heeft gekozen voor herstel van het zwembad. Blij dat het de ambtenaren gelukt is om in korte tijd diverse scenario’s te onderzoeken. Blij dat de keus is gemaakt voor een betonnen bassin, omdat het een duurzamere optie is dan een RVS-bassin. Maar bovenal ben ik blij dat we deze belangrijke voorziening teruggeven aan het dorp.

 • Armoede

  12 oktober 2022

  Het is momenteel het gesprek van de dag: de stijgende kosten van energie en levensmiddelen. En daarmee ook de groeiende groep mensen die het financieel zwaar heeft. De armoede neemt toe, ook in een welvarend land als Nederland. Er zijn steeds meer mensen die niet kunnen rondkomen en ondersteuning nodig hebben. Sinds kort hebben we een nieuwe toeslag: de energietoeslag. Mensen met een uitkering krijgen deze automatisch. Verder kan iedereen met een inkomen tot 130% van het sociaal minimum deze toeslag zelf aanvragen.

 • Moed, beleid en zelfopoffering

  14 september 2022

  Wanneer is iemand een held? Het antwoord laat zich op verschillende manieren geven. Te beginnen met de vraag waarom iemand een held zou moeten zijn. Wie bepaalt dat?

 • Opgeladen weer aan het werk

  24 augustus 2022

  Hoe was uw zomer? De mijne was heerlijk en ik heb genoten van de vakantie.

 • Warme ontvangst

  03 augustus 2022

  Na acht weken voel ik mij niet echt een 'nieuwe' wethouder meer. Toch gebruik ik deze column om me wat meer over mezelf te vertellen. Ik ben Margreet de Deugd en sinds juni wethouder sociaal domein in Alblasserdam.

 • Van raadslid naar wethouder

  27 juli 2022

  Na mijn collega's Marten Japenga en Freek de Gier is het nu aan mij om me voor te stellen als uw nieuwe wethouder.

 • Samenwerking

  06 juli 2022

  Ik ben Marten Japenga en ben sinds 2 juni wethouder buitenruimte, verkeer, duurzaamheid, welzijn en buurtaanpak in Alblasserdam.

 • Frisse start

  22 juni 2022

  In deze column wil ik graag van de gelegenheid gebruik maken om mij aan u voor te stellen als een van de vier nieuwe wethouders in Alblasserdam. Mijn naam is Freek de Gier, ik woon in Alblasserdam, ben getrouwd en voormalig raadslid en fractievoorzitter voor de VVD.