Het verhaal van Alblasserdam
Een dam op de plek waar twee rivieren bij elkaar komen. Dat is waar het in 1277 begon. Zoals zoveel Nederlandse plaatsen is Alblasserdam bijna 750 jaar geleden ontstaan op een kruispunt van land en water. Een gestaag groeiend dijkdorp, waar handel en landbouw, scheepsbouw en industrie lang samen opgingen.
Er is ook veel veranderd in al die eeuwen. Soms ging dat bijna vanzelf, soms met horten en stoten. De ‘oude’ scheepsbouw en industrie brachten Alblasserdam tot flinke bloei, maar vielen ook weer weg. Meer mensen vonden een baan buiten het dorp en gingen forensen. Innovatie nam de plek in van oude bedrijvigheid en er kwamen ‘nieuwe’ Alblasserdammers van elders, voor een baan of een thuis.
Het dijkdorp van toen is uit de kluiten gewassen. Alblasserdam heeft iets dorps en iets stads: klein genoeg voor de menselijke maat, maar ook groot genoeg om zelfstandig te zijn. Een plek waar mensen elkaar kennen, maar waar ook de grootste luxejachten ter wereld gebouwd worden. Alblasserdam is een dorp van erfgoed, maar ook een druk logistiek knooppunt. Tussen twee drukke rivieren (de Noord en de Lek) en een drukke snelweg (A15). Precies tussen Rotterdam en de andere Drechtsteden in, waar veel Alblasserdammers werken. En tegelijk is bijna een vijfde van ons eigen grondgebied bedrijventerrein.
Alblasserdammers houden van hun dorp. We zijn ondernemend en veerkrachtig. We zijn saamhorig en autonoom tegelijk. We ontmoeten elkaar volop, in de wijk, op het werk of op het sportpark. In Landvast, het Brughuis of het Odensehuis. In de kerk of moskee. Wij steken de handen uit de mouwen, in bloeiende verenigingen, sterke familiebedrijven en hechte (geloofs-)gemeenschappen. Samen houden we de boel draaiend, ook als onze achtergronden of overtuigingen flink verschillen. Alblasserdammers staan voor hun principes, hebben een stevige mening en schuwen niet om elkaar de waarheid te vertellen. We leven samen, met open vizier.
Die saamhorigheid koesteren we, ook als Alblasserdam blijft mee veranderen met de tijd. We hebben de komende jaren meer huizen nodig voor jong en oud. We worden ouder en dus zullen meer mensen zorg nodig hebben. We willen jonge mensen behouden en innovatieve bedrijven aan ons binden. We willen goed bereikbaar blijven voor iedereen. We willen duurzamer leven in een fijne, groene omgeving. En we willen oog blijven hebben voor elkaar, in alle fasen van het leven.
Deze wensen en uitdagingen geven ons de kans om te groeien, om dingen anders en beter te doen. Maar ze leveren ook dilemma’s op. Want er is niet veel ruimte voor nieuwe woonwijken meer. En er is ook niet voor alles evenveel geld beschikbaar. Het gemeentebestuur moet dus soms lastige afwegingen maken. Want we moeten en willen vooruit. Daarbij werken we al veel samen met onze buren in de andere Drechtsteden.
Maar in Alblasserdam willen we ook zelf blijven doen wat we zelf kunnen doen. We zijn een dorp in een stedelijk omgeving, trots is op eigen kracht. Met die eigenheid is Alblasserdam in ruim zeven eeuwen gegroeid tot de plek waar ruim 20.000 mensen zich elke dag thuis voelen.
Met die eigenheid blijven we samen de schouders eronder zetten. Want waar ambities tot dilemma’s leiden, zoeken we juist naar praktische oplossingen. We veranderen en vernieuwen waar dat kan en waar het nodig is, zodat ons dorp in 2040 minstens zo ondernemend, saamhorig en groen is. Daar kunnen we allemaal aan meebouwen. Door om te kijken naar onze buren, kennissen en collega’s. Door vrijwilliger te worden. Door als ondernemer in Alblasserdam mee te bouwen aan goede banen en economische kansen. Maar we kunnen ook iets doen in onze dagelijkse keuzes. Die lijken soms klein, maar doen meer dan je soms denkt: je afval goed scheiden, iets vaker de fiets pakken of door nieuwkomers een warm welkom te geven.
Van een dam in de Alblas naar een ondernemende en saamhorige plek tussen dorp en stad. Tussen water en weiland. Met een trotse geschiedenis en een bloeiende, ondernemende toekomst. Met mensen die de handen uit de mouwen steken, meebouwen en omzien naar elkaar. Dat is ons Alblasserdam.
Tijdlijn
- 1277 - Afdamming van de Alblas
- 1280 - Bouw kasteel Souburgh
- 1350 - Eerste (bekende) overstroming van Alblasserdam
- 1421 - St. Elisabethsvloed
- 1434 - Eerste editie van de St. Jacobus paardenmarkt
- 1447 - Zelfstandige ‘ambachtsheerlijkheid’ Alblasserdam
- 1574 - Kruiskerk verwoest in de strijd tussen de Spanjaarden en de Geuzen.
- 1812 - Cornelis Smit begint zijn scheepswerf
- 1849 - Floris Kloos begint als molen- en scheepsbouwer
- 1857 - Bouw huidige huis Souburgh
- 1923 - Cornelis van Eesteren ontwerp Huis van Zessen, Kinderdijk
- 1939 - Opening Brug over de Noord (N915)
- 1940 - Bombardement brug en centrum (11 mei)
- 1960-1980 - Arbeidsmigranten vestigen zich in Alblasserdam
- 1985 - Sluiting scheepswerf Van der Giessen-De Noord
- 1987 - Sluiting Mercon Kloos
- 1987 - Oprichting OceAnco
- 1992 - Opening Noordtunnel (A15)
- 1997 - Molens van Kinderdijk worden UNESCO werelderfgoed
- 2000 - Opening Oude Torenbrug (tweede ontsluiting)
- 2001 - Alblasserdam aangesloten op de Waterbus Rotterdam-Drechtsteden
- 2020 - Oplevering laatste deel woonwijk Alblasserwerf
- 2025 - Start bouw woongebied Kloos
Deze tijdlijn geeft een aantal belangrijke gebeurtenissen en ontwikkelingen weer in de historie van Alblasserdam. Meer weten? De Historische Vereniging West-Alblasserwaard heeft een schat aan kennis en informatie over Alblasserdam. Meer informatie vindt u op www.hvwa.nl.