Zero discrimination day

Gisteren was het de internationale dag tegen racisme en discriminatie. In het Engels heet het 'Zero discrimination day', naar nul discriminatie. Deze dag is in 1966 door de Verenigde Naties opgericht na een bloedbad bij een vredesdemonstratie tegen de apartheidswetten in Sharpeville in Zuid-Afrika. Wereldwijd wordt op deze dag stilgestaan bij de gevolgen van racisme en discriminatie en opgeroepen tot gelijke behandeling en tolerantie. In Alblasserdam willen we vanaf nu jaarlijks stilstaan bij deze dag.

Aanpassing grondwet

In artikel 1 van onze Grondwet staat dat iedereen in ons land gelijk behandeld wordt. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, handicap, seksuele gerichtheid of op welke grond dan ook, is niet toegestaan. De redenen 'handicap' en 'seksuele gerichtheid' staan nog maar zeer kort in dit artikel. Ze zijn toegevoegd omdat discriminatie op deze punten nog veel te vaak voorkomt. 

Ook in Alblasserdam

Gebeurt dat ook in Alblasserdam? Helaas wel! En dit varieert van het gebruik van 'homo' als stopwoordje tot het online uitschelden en manipuleren van een verenigingslid op grond van huidskleur of seksuele gerichtheid. Zo is mij persoonlijk verteld. Soms gebeurt het onnadenkend en soms zeer gericht. Ook in ons dorp willen we toe naar 100% veiligheid en dus naar 'zero discrimination'. Dat kan als we allemaal alert zijn en melden wat er nog niet in orde is. 

Radar

De gemeente Alblasserdam heeft een digitaal meldpunt discriminatie: Radar. Dit is het bureau voor gelijke behandeling en tegen discriminatie in de regio. Wordt u gediscrimineerd op uw werk, op school of in het dorp? Of bent u getuige van discriminatie? Bij Radar krijgt u advies over en ondersteuning bij het aanpakken van discriminatie. Ook als u er niet zeker bent of uw probleem met discriminatie te maken heeft, is dat te bespreken met Radar. U kunt terecht op www.radar.nl of bellen naar 010 411 39 11.

Oproep

Ik wil u vragen om discriminatie in Alblasserdam te melden. Dat kan dus via Radar, maar een gesprek aanvragen met het bestuur van de vereniging, school of geloofsgemeenschap kan natuurlijk ook. Als het bekend, is kunnen we ermee aan de slag. Daarnaast zetten we preventief in om discriminatie te voorkomen. Op scholen, bij sportclubs, in de kerk, bij de gemeente of waar dan ook. Ik reken op u. 

Margreet de Deugd
Wethouder
 

Wethouder Margreet de Deugd