Veilig van A naar B

Jong en oud, voetganger, fietser of automobilist, we nemen allemaal deel aan het verkeer. En het is zaak om daarbij goed op te letten. Een bijzondere groep verkeersdeelnemers zijn mensen die gebruik maken van een scootmobiel. Het is een mooi hulpmiddel voor mensen die slecht ter been zijn. Maar het vraagt wel wat vaardigheid om hem goed te kunnen besturen.

Op het eerste gezicht klinkt het misschien eenvoudig. 'Sleutel omdraaien en gewoon gaan.' Maar ik heb onlangs geleerd dat er veel meer bij komt kijken. Het is een compleet elektrisch voertuig met allerlei functies en knopjes. Het vraagt dus wat oefening om hem goed te kunnen bedienen.

Sommige inwoners met een scootmobiel laten hem daarom maar in de schuur/ gang staan. Zo hoorde ik laatste tijdens een cursus, georganiseerd door Veilig Verkeer Nederland (VVN) en de regionale projectgroep verkeersveiligheid Drechtsteden (RPV). Ze vonden het apparaat simpelweg te ingewikkeld. Iets wat ik nu heel goed snap, maar wat natuurlijk wel erg jammer is. Zeker als je daardoor in een isolement raakt.

Verkeersregels

Maar waar de een niet durft, is de ander soms te roekeloos. Sommige bestuurders in een scootmobiel komen aanscheuren alsof ze meedoen aan een Formule 1 race. Hoe zit het eigenlijk met de verkeersregels voor schootmobielen? En hoe schat je de risico's in het verkeer in? Soms lijkt het alsof je nog wel even voor die auto kunt oversteken, maar kun je toch echt beter even wachten. Want een ongeluk zit in een klein hoekje.

Tijdens deze middag ging er een wereld voor me open. Ik zag met eigen ogen het nut en de noodzaak van zo'n training. Deelnemers kregen op het terrein bij Landvast uitleg over de verkeersregels. Ook konden ze oefenen door op hun eigen scootmobiel een parcours af te leggen. Tot slot werden de voertuigen technisch nagekeken. Ter plekke sprak ik diverse deelnemers en zag ik wat de cursus hen bracht. Nieuwe kennis en inzichten, maar bovenal voldoende zelfvertrouwen om veilig met de scootmobiel van A naar B te reizen. Een mooi resultaat!

Marten Japenga, 
Wethouder verkeer

Scootmobiel Informatiecursus 1