De vernieuwing van het zwembad

De werkzaamheden zijn nu echt begonnen! Als wethouder ben ik daarover zeer verheugd. Na een periode van zorgvuldige voorbereiding, gaat het project nu een nieuwe fase in. De aannemer bouwt een nieuwe betonnen zwembadbak. Een veilig en duurzaam zwembad, waar we tientallen jaren van gaan genieten.

Voorbereiding

De afgelopen maanden hebben we samen met de aannemer voorbereidingen getroffen. Sommige mensen vroegen me: 'Waarom duurt dat allemaal zo lang?' Maar ik verzeker u: we hebben niet stil gezeten. De zwembadbak wordt vervangen, maar veel installaties eromheen zijn nog prima. Die willen we straks weer aansluiten. Bijvoorbeeld de apparatuur om het water te verwarmen of te zuiveren. Dus moesten we goede afspraken maken met die leveranciers. Dat soort dingen kosten tijd, maar: een goede voorbereiding is het halve werk. 

Vorige week ben ik zelf een kijkje gaan nemen. Tijdens de ontmanteling van de bak zag ik met eigen ogen de roestplekken tevoorschijn komen. Dan zie je, en voel je, dat het de juiste keuze was om het bad te sluiten. Ook realiseerde ik me dat zo'n faciliteit voor een dorp als Alblasserdam niet vanzelfsprekend is. Ik ben daarom extra blij dat de gemeenteraad, net als ikzelf, het belang van het zwembad zag. Het zwembad is belangrijk voor onderwijs, sport en gezondheid. 

BSSA

Nu de bouw is begonnen, is het ook een mooi moment om in gesprek te gaan met de gebruikers van het zwembad. We praten onder andere met sportverenigingen en schoolbesturen. Wat is er nodig? Hoe zorgen we straks voor de vliegende start? Want het is belangrijk dat het (les-) zwemmen straks weer gewoon in het vertrouwde bad plaatsvindt. De reacties waren gelukkig positief. Scholen willen in 2024 weer gaan leszwemmen en ook de verenigingen kijken uit naar de heropening.

Een onmisbare schakel in dit geheel is de Beheer Stichting Sport Alblasserdam (BSSA). Ik neem mijn petje af voor de veerkracht van deze organisatie. Eerst de lastige coronaperiode en daarna de sluiting vanwege de roestvorming en veiligheidsissues. Maar ze laten zich niet kisten. Ze zijn druk bezig om hun organisatie weer op volle sterkte te brengen. Zodat ze gereed zijn voor een nieuwe start in 2024. 

Als wethouder ben ik buitengewoon trots op alle inzet. Samen bouwen we een nieuw zwembad in Alblasserdam!

Freek de Gier,
Wethouder

Wethouder Freek de Gier bij zwembad Blokweer