Grootste zonnedak van Zuid-Holland in gebruik genomen

Wethouder Arjan Kraijo nam vrijdag 20 mei het grootste zonnedak van Zuid-Holland in gebruik. Op het dak van het distributiecentrum van Goodman aan de Hoogendijk ligt meer dan 33.000 vierkante meter aan zonnepanelen. Dat komt neer op vijf voetbalvelden en is genoeg om 2000 huishoudens van stroom te voorzien.

Het zonnedak met in totaal 17.100 panelen, levert 7 megawattpiek (MWP) groene stroom per jaar. Ruim voldoende om stroom te leveren aan het distributiecentrum én de directe omgeving. De groene energie is via het elektriciteitsnet beschikbaar voor bedrijven en huishoudens in Alblasserdam. Hierdoor wordt naar schatting ongeveer 3.770 ton CO2-uitstoot voorkomen. Dat is gelijk aan de uitstoot die jaarlijks door ongeveer 1.900 huishoudens wordt geproduceerd.

Compliment

Wethouder Arjan Kraijo is blij met dit duurzame initiatief. ,,Goodman verdient hiervoor een compliment, het bedrijf geeft het goede voorbeeld. Ik hoop echt dat de komende jaren alle grote en kleine daken van bedrijven in ons dorp en in de regio worden benut voor het opwekken van zonne-energie.'' Hij wees erop dat bedrijven vanaf eind juni weer SDE subsidie kunnen aanvragen bij de rijksoverheid. SDE staat voor Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie. De subsidie is bedoeld om op grote schaal duurzame energie te produceren of technieken te gebruiken om CO2 uitstoot te verminderen. Het zonnepanelenproject op het dak van het Alblasserdamse distributiecentrum is uitgevoerd door GroenLeven, de Nederlandse dochteronderneming van BayWa r.e. Deze ontwikkelaar en distributeur van duurzame energie is wereldwijd actief.

Volledig verhuurd

De bouw van het distributiecentrum startte ruim twee jaar geleden en is eind 2021 opgeleverd. Strategisch gelegen naast de containerterminal van BCTN is het een versterking voor de economische positie van Alblasserdam en de Drechtsteden. De bijna 66.000 vierkante meter bedrijfsruimte is volledig verhuurd aan ondernemingen die graag gebruik maken van de ligging naast de containerterminal, de rijksweg A15 en dichtbij de havens van Rotterdam en Zeebrugge. Klanten zijn onder andere het Japanse Kubota, producent van landbouwmachines, Movus Logistics en transportbedrijf Braanker.

20220520 Onthulling zonnedak Goodman webformaat

Wethouder Arjan Kraijo, Lien Standaert, countrymanager Goodman Nederland en België en Peter Jong, manager Rooftop Operations, BayWa r.e./Groen Leven op het grootste zonnedak van Zuid-Holland