Deze week anoniem en zonder gevolgen wapens inleveren

Iedereen kan anoniem wapens inleveren tijdens de Week van de Veiligheid die duurt tot 17 oktober. Gemeente en politie moedigen vooral jongeren en jongvolwassenen aan om dit te doen.

Anoniem en zonder gevolgen

Bij jongerencentrum de Postduif staat deze week een ton klaar voor het inleveren van slag-, stoot en steekwapens. Dit kan anoniem en heeft geen juridische gevolgen. Wie een vuurwapen wil inleveren moet een afspraak maken via 0900-8844. De politie haalt het wapen thuis op en onderzoekt het. Als blijk dat het niet is gebruikt bij een misdrijf, kan het tijdens de actieweek worden ingeleverd zonder juridische gevolgen.

'Mes op zak niet normaal'

,,Wapens horen niet thuis in onze samenleving. Een mes bij je dragen is niet normaal. Dat is niet de manier om ruzies op te lossen,” zegt burgemeester Jaap Paans in een gezamenlijk bericht van de gemeenten die aan de actie meedoen. ,,De laatste jaren zien we helaas dat het gebruik van wapens toeneemt, vooral onder jongeren en jongvolwassenen. Dat is zeer zorgelijk. Daarom vragen wij en de gemeenten om ons heen hier met elkaar aandacht voor. We trekken samen op om een duidelijk signaal af te geven." Naast Alblasserdam doen Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht aan deze actie mee.

Actieplan wapens en jongeren

Om het wapenbezit onder jongeren aan te pakken voert de rijksoverheid met allerlei partijen een actieplan uit. Voorlichting geven op scholen, maar ook preventief fouilleren en het controleren van kluisjes op scholen zijn onderdelen van het plan. Ook werkt de minister aan een wetsvoorstel om verkoop van messen aan minderjarigen te verbieden. Meer hierover leest u op de website van de Rijksoverheid.

Openingstijden inleverlocatie Alblasserdam:

Jongerencentrum de Postduif, Randweg 104