Interview Géanne Kwakernaak: 'Door corona hebben meer mensen onze hulp nodig'

Wat betekent het coronavirus voor het verenigingsleven, de ondernemers, het onderwijs, de zorg en onze inwoners? Op deze plek laten wij met regelmaat een Alblasserdammer aan het woord die erover vertelt. Dit keer: Géanne Kwakernaak, maatschappelijk werker en cliëntondersteuner bij Stichting De Sociale Basis. Dit is een onderdeel van MEE- Vivenz, organisatie voor maatschappelijke dienstverlening.

Waar loop je tijdens de coronacrisis tegenaan? Wat is voor jou en je collega's op dit moment de grootste uitdaging?

De zorg laagdrempelig houden is best een grote uitdaging. Een huisbezoek is in deze tijd niet vanzelfsprekend. Daarom hebben we nu met veel mensen online contact. Voor sommige mensen is dit handig of een praktische aanvulling op de hulp die ze al kregen. Voor anderen is het juist een drempel. Iedereen wil graag zo snel mogelijk geholpen worden. Wij zijn er scherp op om cliënten uit te vragen of ze corona-gerelateerde klachten hebben. We krijgen niet altijd een helder antwoord en soms staan we dan voor verrassingen. Als hulpverleners lopen we daardoor soms onnodig risico. 

Welke maatregelen werken goed en welke minder goed?

In het begin vergaten mensen die bij ons op kantoor kwamen nog wel eens een mondkapje te dragen. Inmiddels is iedereen daar wel aan gewend. Met de collega's hebben we afspraken gemaakt wie wanneer aanwezig is. Dat loopt goed. We merken dat door corona meer mensen overbelast raken en hulp nodig hebben. En oplossingen zijn nu lastiger of soms helemaal niet te vinden.

We zijn nog niet van de strenge lockdown af. Wat gaat dat betekenen voor jou?

Dat betekent voorlopig nog alleen fysiek contact met cliënten en collega's wanneer dat nodig is. Online contact blijft dus belangrijk. De vraag naar hulp neemt toe maar onze capaciteit blijft hetzelfde. We kunnen niet alle problemen direct oplossen, terwijl mensen dat vaak wel verwachten. In deze tijd vind ik het nog belangrijker om verwachtingen bespreekbaar te maken.

Wat is jouw oproep aan de Alblasserdammers?

We hebben allemaal te maken met corona en alle uitdagingen die dit met zich meebrengt. Om je eigen situatie te relativeren, helpt het om oog te hebben voor mensen om je heen. Iedereen heeft zo zijn eigen uitdagingen.
Geanne Kwakernaak webformaat
Géanne Kwakernaak: 'Iedereen heeft zo zijn eigen uitdagingen' Foto Cees van der Wal.