Burgemeester Jaap Paans praat u bij over de coronacrisis (14)

Beste inwoners,
Hoe gaat het met u? Ik ben daar benieuwd naar, want ons leven en onze leefomgeving is sinds maart dit jaar behoorlijk veranderd. Het is alweer lang geleden dat het coronavirus haar intrede deed in ons land, regio en dorp. We werken zoveel mogelijk thuis, de horeca is dicht, sporten mag nog beperkt, op vakantie mogen we voorlopig niet en knuffelen met onze dierbaren doen we ook al een tijd niet meer.

Dit betekent nogal wat. Voor u, voor de jeugd, voor de ondernemers, voor het verenigingsleven, voor de geloofsgemeenschappen, de vrijwilligers en mantelzorgers en noem maar op. Het is soms erg moeilijk, dat begrijp ik, want het is nogal wat als je je baan of inkomsten verliest, je eenzaam voelt en dan staat ook nog je sociale leven op een laag pitje. En als je in de winkel iemand aanspreekt die geen afstand van je houdt krijg je nog een grote mond ook. Dat voelt allemaal zo tegenstrijdig. Want we doen dit toch juist voor elkaar: afstand houden? Daarom mensen vraag ik u om respect en begrip voor elkaar te tonen. Tel even tot tien voordat je reageert en blijf netjes tegen elkaar!

Virus komt dichterbij

Dat het virus steeds dichterbij komt blijkt ook uit de cijfers en het aantal stijgende coronabesmettingen. We zitten als regio niet ver van een algehele lockdown van twee weken. Dat betekent een avondklok, de winkels dicht (behalve voor levensmiddelen) en een deel van het onderwijs. Dat het virus steeds dichterbij komt merkt u wellicht ook. U kent misschien ook iemand in uw familie of nabije omgeving die besmet is (geweest) of ziek is geworden door het virus of erger overleden. En dat is erg heftig om mee te maken. In mijn omgeving ken ik helaas ook mensen die besmet zijn geraakt en dan komt het virus ineens dichtbij. Confronterend is het leed in verzorgingshuis de Waard. Waar meerdere mensen besmet zijn geraakt, zowel bewoners als medewerkers, en ook een aantal zijn overleden. We zien dat het leed daar nog niet is geleden. Wij leven mee met alle nabestaanden, directie, medewerkers en vrijwilligers. Zoals we ook meeleven met iedereen die actief is in de zorg.

Beperk contacten en samenkomsten

En daarom mensen, vraag ik u laten we ons allemaal aan de zojuist uitgebreide rijksmaatregelen houden?! Beperk de sociale contacten en samenkomsten tot maximaal twee personen buiten. En weet dat u ook thuis maximaal twee personen kunt ontvangen. Wij zijn immers zelf degenen die kunnen voorkomen dat ziekenhuizen en het zorg- en ziekenhuispersoneel overbelast raken en ervoor kunnen zorgen dat zieke en kwetsbare mensen geholpen worden. Want, wat als het om uw vader, moeder, grootouder, broer of zus gaat? Dan wil je toch dat diegene de zorg krijgt die nodig is? Daarom heb hart voor de zorg! De zorg en hulpverlening in ons dorp gaan onverminderd door. Daar zijn overigens extra handen zeer welkom, zeker met een verpleegkundige of zorgachtergrond! U kunt zich als vrijwilliger per mail aanmelden bij Mariëlle Verhoeve van de gemeente.

Voorbeeldfunctie

Hoewel het wettelijk is toegestaan de raadsvergaderingen fysiek te laten plaatsvinden, vindt het gemeentebestuur dat we het goede voorbeeld moeten geven. Daarom vindt de gemeenteraadsvergadering over de begroting op 10 en 12 november digitaal plaats.

Jaap Paans 2Zorg voor elkaar

Beste mensen, zorg goed voor elkaar en heb aandacht voor uw naaste(n)! Juist nu! 

Laten we met elkaar het aantal besmettingen terugdringen en hiermee een algehele lockdown voorkomen. We doen dit met elkaar, voor elkaar! Doet u mee?! 

Hartelijke groet,

Jaap Paans
Uw burgemeester