Veilig verkeer, dat doen we samen

We hebben zo’n haast tegenwoordig. In het verkeer is dat niet echt handig. Als we in de auto zitten, vinden we fietsers en voetgangers maar lastig. En als we ergens wandelen of fietsen, ergeren we ons aan de automobilisten. Ik denk dat dit wel herkenbaar is.

Door de permanente haast die we onszelf opleggen, verdragen we vaak minder van andere weggebruikers. Daar komt nogal eens ellende van. Toch wordt er bij (bijna-) ongelukken al snel verwezen naar de gemeente, terwijl het probleem dan in ons eigen gedrag zit. Waarom toch altijd zo'n haast? Je vergroot de kans op ongelukken, gewonden en zelfs doden tot gevolg. Je neemt een groot risico, terwijl je uiteindelijk nauwelijks eerder op je werk of school bent. 

Gedrag

Een mooi voorbeeld waarbij aandacht gevestigd wordt op onze eigen rol in het verkeer is de Verkeershelden-actie. Daarbij worden automobilisten door de politie naar de kant geleid. Vervolgens gaan schoolkinderen het gesprek met de bestuurders aan. Onlangs was ik bij zo'n actie samen met basisschool het Palet en de leerlingen gaven automobilisten deze 3 tips mee: 
1.    Rij vriendelijk.
2.    Maak oogcontact.
3.    Let op je snelheid. 


Daarbij moeten ze vooral letten op kwetsbare weggebruikers, zoals voetgangers en fietsers. Maar omgekeerd moeten voetgangers en fietsers zich bewust blijven van hun kwetsbaarheid. Het aloude gezegde 'haastige spoed is zelden goed' gaat zeker op in het verkeer. 

Onderhoud

Vanuit de gemeente hebben we verkeersveiligheid hoog op de agenda staan. We zorgen voor een veilige weginrichting en voeren regulier wegonderhoud uit. Deze week bijvoorbeeld wordt op De Helling nieuw asfalt aangebracht. Veiliger en met minder geluid. Ook in de bocht van de Oost Kinderdijk wordt het asfalt vervangen, omdat het nu nodig is. Een week later gaan we een groot deel van het dijklint opruwen. Ondertussen blijven we met bewoners in gesprek over aanpassingen op langere termijn. 
Zo willen we de komende jaren verder werken aan verkeersveiligheid. De gemeente pakt gevaarlijke punten aan. Weggebruikers passen hun gedrag aan. Bijvoorbeeld door het gaspedaal los te laten, om te kijken voordat ze het zebrapad op lopen of niet al bellend door rood te fietsen. Samen zijn we Alblasserdam en samen creëren we verkeersveiligheid. 
Doe mee met de verkeershelden uit ons dorp!

Marten Japenga

Wethouder verkeer

Marten Japenga