Open

Ik maakte laatst een misstap op de trap. Stuiterend ging ik naar beneden, om enigszins onelegant op de onderste tree te landen.

Alles deed zeer en ik heb de rest van de middag besteed aan overeind komen. Iedereen in huis vond het een goed idee om ‘iemand te bellen’. Maar, echt niet hè. Het zou mij natuurlijk niet gebeuren dat ik nú in deze tijd een beroep ging doen op de zorg. 
Uiteindelijk bleek gelukkig mijn trots nog het meest gekrenkt en was het met een paar dagen wat rustiger aan doen en veel spierpijn snel verholpen. Maar ik ging wel even bij mezelf te rade. Was dit nu zorgmijding (zoals iedereen die om mij heen stond het noemde), of een bewijs dat ik misschien in andere gevallen te snel ‘iemand’ zou hebben gebeld (ik was er immers zonder zorg overheen gekomen).

Weerbaarder

En dat is precies wat er nu aan de hand is in de breedte van de zorg. We zien over de hele linie minder vraag naar zorg. We zien mensen afspraken afzeggen of uitstellen. Dat kan het effect hebben dat mensen erachter komen dat ze misschien minder zorg nodig hadden dan ze aanvankelijk dachten, wat natuurlijk heel mooi kan zijn. We zien gezinnen die het heel spannend vonden met de kinderen thuis al die weken het toch maar effe zelf doen, bijvoorbeeld. We zien ook mensen die met een paar tips en wat handvatten weer verder kunnen. Soms blijken we weerbaarder dan we dachten.

Zorg mijden

Maar het kan ook zijn dat mensen zorg die ze echt nodig hebben gaan mijden. We zien het bij de huisartsenzorg, de thuiszorg, de schuldhulpverlening, de jeugdhulp, bij alle facetten van zorg en ondersteuning. Mensen die te bang zijn om in deze tijd de stap te nemen naar zorg. Mensen die de hulp afbellen omdat ze tot een kwetsbare groep horen. Mensen die te lang rond blijven lopen met een kwaal omdat ze overal horen dat er zo’n grote druk op de zorg is. Mensen die minder goed in beeld zijn bij de verschillende instellingen in ons dorp omdat bijeenkomsten niet doorgaan.

Alles is open

Terwijl: Alles is open. Misschien niet als vanouds met wachtkamers waar je kunt kletsen, koffiemomenten en cursussen en oploopjes rondom thema’s. Maar het consultatiebureau doet alle afspraken voor jonge kinderen en geeft gewoon vaccinaties. Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) heeft gewoon contact met gezinnen en kinderen die tegen problemen aanlopen en medewerkers gaan zelfs gewoon langs als dat nodig is. De huisartsen zijn echt niet alleen met het coronavirus bezig. Schuldhulpmaatje en de Stichting Welzijn Alblasserdam (SWA) zijn gewoon bereikbaar voor vragen rondom financiën en bij de laatste zijn ze heel hard bezig om te kijken hoe ze isolatie en eenzaamheid bij ouderen in deze tijd het hoofd kunnen bieden. De thuiszorg en wijkverpleging rijden gewoon hun rondes door het dorp. Vanuit de WMO is nog steeds de huishoudelijke ondersteuning inzetbaar.

Trek aan de belWethouder Dorien Zandvliet

We zijn dus open en alle partijen hierboven genoemd vinden het belangrijk dat er aan de bel wordt getrokken als het echt nodig is. Blijf niet zitten met problemen, ga niet wachten als er echt iets is, bel de huisarts als dat nodig is, vertrouw erop dat de mensen die in zorg, welzijn en jeugdhulp werken zich heel goed voorbereiden en alle voorzorgsmaatregelen zullen nemen...

Besef ook dat dit voor iedereen, maar zeker voor mensen in kwetsbare groepen, mensen die in sectoren werken die het moeilijk hebben, mensen die ineens geen werk meer hebben, een onzekere tijd is. Het versoepelen van de maatregelen betekent niet dat het virus weg is en we weten allemaal dat een nieuwe golf tot de mogelijkheden behoort. Over die onzekerheid kunt u ook in gesprek. Met familie, vrienden, bekenden, maar als u er echt niet uit komt, bel dan ‘iemand’.

Dorien Zandvliet
wethouder