Verhuizen naar het buitenland (emigratie)

Het gemeentehuis wordt verbouwd. De Gemeentewinkel vindt u tijdens de verbouwing in het pand aan Cortgene 9a. Door de beperkte ruimte werken wij alleen op afspraak. Betalen is alleen mogelijk met pin.

Verhuist u naar het buitenland? Schrijft u zich dan (online) uit bij de gemeente waar u woont. Dit doet u vanaf 5 dagen voor uw vertrek (en niet eerder). Let op: op de dag dat u uw vertrek doorgeeft, schrijven wij u gelijk uit. Leest u ook de informatie onder 'datum vertrek buitenland'.

Afhandeling

Wij registreren uw vertrek in de Basisregistratie Persoonsgegevens (BRP).

Online regelen

Als er niemand achterblijft op uw oude adres, dan kunt u de wijzigingen eenvoudig online doorgeven. Hiervoor heeft u DigiD nodig.

Verhuizing naar buitenland

Op afspraak

Blijft er wel iemand achter? Maak dan een afspraak met de gemeente. Alle personen die vertrekken naar het buitenland komen tegelijk naar de balie om aangifte te doen. Ook de minderjarige kinderen. Neem een geldig identiteitsbewijs mee.

Afspraak maken voor verhuizing naar buitenland

Datum vertrek buitenland

De datum van uitschrijven is de dag waarop u uw emigratie online doorgeeft of aan de balie staat. Op deze datum eindigt onder andere uw zorgverzekering, eventuele zorg- of huurtoeslag en uitkering. Op de dag van vertrek kunt u makkelijk online uw emigratie doorgeven.

Voorbeeld: vult u op 16 september het formulier in of staat u aan de balie, dan bent u per 16 september uitgeschreven.

Vertrekt u naar de Nederlandse Antillen of Aruba dan heeft u een bewijs van uitschrijving nodig. Dit verstrekken wij gratis. Geeft u online uw emigratie door? Vul dan het adres in waar wij het bewijs naar toe kunnen sturen.

Wie geeft het vertrek door

Verplicht om een vertrek door te geven zijn:

• iedere persoon van 18 jaar en ouder
  • ouders, voogden en verzorgers, voor personen jonger dan 16 jaar
  • ouders, voogden en verzorgers, voor inwonende personen vanaf 16 jaar, tenzij deze persoon zelf de verhuizing doorgeeft
  • curatoren, voor personen die onder curatele staan
Wie krijgt bericht van uw vertrek

Wij geven uw vertrek door aan andere overheidsinstanties of organisaties zoals:

• pensioenfondsen
  • zorgverzekeraars
  • belastingdienst

Meer informatie daarover leest u in de folder:

Instellingen die persoonsgegevens ontvangen (pdf, 73 kB)

Heeft u vragen?

Vult u dan het webformulier in. Binnen 5 werkdagen krijgt u antwoord van ons.

Webformulier Vragen tips of opmerkingen

DigiD

Steeds meer zaken met of via de overheid, regelt u digitaal via internet. U heeft daarvoor DigiD nodig (Digitale Identiteit). Met deze unieke inlogcode voorkomt u dat andere mensen onder uw naam een aanvraag doen.